23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Rent
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Globala livsmedelsförsörjningen i fara

Flera av världens länder med snabbväxande ekonomier är stora exportörer av livsmedel, men de är också utsatta för stora risker – miljö- och klimathot och sjukdomar på djur och växter – och detta är ett allvarligt hot mot den globala livsmedelsförsörjningen, enligt en grupp forskare från SLU och SVA.
En grupp om tio Uppsalaforskare

från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) inom SLU:s forskningsplattform

Framtidens lantbruk

publicerade nyligen studien Future threats to agricultural food production i den ansedda tidskriften Food Security.

– Vi utvecklade en metodologi där vi kunde jämföra riskerna för ett lands livsmedelsproduktion avseende tre olika typer av hot: miljöförstöring, klimatförändring och smittsamma sjukdomar för djur och växter, berättar professor Ulf Magnusson, SLU som är s k

senior author

för studien.

– Sådana jämförelser är sällsynta i den vetenskapliga litteraturen. Sedan gick vi vidare och analyserade hur stora dessa risker är i tre typländer: ett låginkomstland, ett medelinkomstland som är en så kallad

emerging economy

, alltså en växande ekonomi, och ett höginkomstland.

Riskerna för livsmedelsproduktionen

varierade betydligt mellan länderna beroende på vilket hot som analyserades – något som vidare analyser och diskussioner om säker livsmedelsförsörjning måste beakta. Som förväntat var riskerna genomgående störst i låginkomstlandet.

– Något överraskande var riskerna också betydande i medelinkomstlandet. Vissa sådana

emerging economy

-länder är stora exportörer av livsmedel och hög risk i lantbruket i dessa länder är ett allvarligt hot mot den globala livsmedelsförsörjningen, sammanfattar Ulf Magnusson.

Läs hela artikeln här.
BREAKING
{{ article.headline }}
0.093|instance-web03