23948sdkhjf

Servicebolag ratar nanoteknik inom lokalvård

Med ett debattinlägg i Dagens Samhälle startar en gemensam aktion av ett antal ledande servicebolag i Sverige. Beslutet att agera tillsammans handlar om att tills vidare inte använda nanoteknik inom lokalvård. Anledningen är att hälsoeffekterna vid tillämpning av nanoteknik ännu inte är helt kända.
I en gemensam aktion har ett antal ledande servicebolag i Sverige beslutat att tills vidare inte använda nanoteknik inom lokalvård. Anledningen är att hälsoeffekterna vid tillämpning av nanoteknik ännu inte är helt kända.

Debattartikeln infördes i Dagens Samhälle den 2 april:

Stoppa den riskfyllda nanotekniken inom städning
På senare år har nanotekniken introducerats inom städning med kemikalier och rengöringsmedel. Det finns ett stort behov av att klargöra eventuella risker med tekniken. Därför har vi beslutat att tills vidare inte använda dessa produkter, skriver cheferna för fyra stora serviceföretag.

Vi representerar de fyra största leverantörerna inom branschen Facility Management (FM). Tillsammans sysselsätter våra fyra företag i Sverige cirka 25 000 personer som levererar servicetjänster till det privata näringslivet och offentlig verksamhet. En av våra tjänster är städning, till exempel av kontor, sjukhus, industrilokaler och kärnkraftverk.
Under senare år har det börjat komma önskemål och krav från kunder att vi ska använda nanobaserade produkter. Leverantörerna lovar stora förbättringar ur kvalitets- och totalkostnadsperspektiv, vilket också våra egna tester visar. Genom att till exempel behandla vissa golv med nanoprodukter får de en väsentligt tåligare och mer smutsavvisande yta. Tester visar också att bakterier har svårare att få fäste, vilket skulle vara en fördel inom sjukvården.
Samtidigt som potentialen med nanoteknik är lovande, finns stora risker. Vi vet till exempel inte i dag i vilken omfattning nanopartiklar tas upp genom huden eller genom inandning. Det kan således finnas en potentiell hälsorisk när produkten tillverkas och när den används – till exempel vid applicering av en golvvårdskemikalie eller vid slitage när golvet används.

Nanopartiklar på mellan 1 och 50 miljarddels meter förekommer naturligt i naturen, till exempel i vulkanaska samt i kimrök som används vid tillverkning av gummidäck. Nanopartiklar genereras även när dubbdäck river upp asfalten, vilket i sin tur leder till sjukdom och dödsfall (Partiklar som rivs upp av dubbdäck orsakar 30-40 dödsfall per år i Stockholm, enligt en studie kring dubbdäck som gjorts vid avdelningen för Yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet 2012). Nanopartiklar kan även framställas på konstgjord väg, och det är här industrin ser stora möjligheter: Elektronik, energiproduktion, läkemedel och konsumentprodukter som solskyddsmedel är några exempel.
2009 fick Kemikalieinspektionen i uppdrag av regeringen att analysera användandet av nanoteknik. En av slutsatserna blev att det i dag inte finns tillförlitliga testmetoder för nanoprodukternas påverkan på miljö och hälsa.
Vi ställs alltså inför en situation där vi skulle kunna börja använda nya produkter som förvisso uppvisar kvalitets- och kostnadsfördelar, men som vi samtidigt inte kan bedöma ur risksynpunkt. Vi minns nog alla skandaler med produkter som asbest, PCB, och freon där man först efter en tid sett vilka katastrofala konsekvenser de kan få.
För hälsans skull – hos våra 25 000 medarbetare, våra kunders medarbetare och övriga i vår omvärld – har vi därför beslutat att tills vidare inte använda produkter baserade på nanoteknik. Vi uppmanar också er som handlar upp städning att, tills mer och djupare kunskap finns, inte bidra till att oprövad och potentiellt hälsofarlig nanoteknik sprids vidare.

Azita Shariati, Sverigechef Sodexo AB
Jonas Siljhammar, vd Compass Group AB
Lars Täuber, vd ISS Facility Services AB
Ulf Wretskog, vd Coor Service Management AB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.472