23948sdkhjf

Beställarkompetens saknas i ISO-arbetet inom FM

Rapport från ISO-mötet i Berlin. För att bilda en svensk expertgrupp behövs fler deltagare. Ta gärna kontakt med SIS. Läs vad det första mötet gav för erfarenheter och vad som krävs för arbetsinsats av dig som presumtiv deltagare.
Svenskt deltagande i ISO-arbete för Facilities Management

Vi hade ett intressentmöte den 7 november här på SIS med en bra diskussion kring ett eventuellt svenskt arbete. Sammanfattningsvis ser SIS ett intresse från branschen för frågan och vi arbetar därför vidare med ambitionen att skapa en svensk expertgrupp innan nyår.

Berlinmötet
Av den anledningen skickade vi en svensk delegation till ISO-mötet i Berlin förra veckan. ISO-gruppen hade då sitt första möte och Sverige representerades av Christer Holmgren, förvaltningschef landstinget Kalmar och mig.

Sammanfattningsvis;

Delegationer från Sverige, Norge, Storbritannien, USA, Australien, Japan, Ungern, Tyskland, Danmark var på plats.
Också aktivt deltagande i arbetet men ej på plats förra veckan; Österrike, Kanada, Kina, Tjeckien, Finland, Frankrike, Indien, Sydkorea, Malaysia, Spanien, Thailand
Aktivt bevakande; Colombia, Iran, Israel, Italien, Holland, Polen, Serbien, Schweiz, Tanzania.
Detta var första mötet; det brukar ansluta ytterligare ett antal fler delegationer fr. o m första mötet och under första arbetsåret.
Arbetet beräknas ta ca 3 år.
Stark representation från IFMA i några av delegationerna. Övervägande konsulter och leverantörer. Få beställare på plats – Christers bidrag var/är därför oerhört viktigt!
Christers bidrag uppskattades också mycket eftersom han representerar FM i landstingssfären – det fanns annars en tendens till att som ”defaultexempel” använda det privata näringslivets FM-behov.
Japanerna kom med en 5-mannadelegation vilket antyder omfattning av Japans intresse i frågan. De japanska inspelen passade svenska intressen bra.
Två arbetsgrupper skapades; WG 1 – termer och definitioner samt WG 2 – processen att sourca FM (in- eller out-). Båda ses igen för vidare arbete i mars/april i NYC hos ANSI, den amerikanska standardiseringen (motsv. till SIS).
Ny internationell grupp – alltid någon grad av ”förvirring”, olika begreppsapparater i huvudet och kulturella olikheter, men på det hela taget vettiga diskussioner med erfaren, internationell expertis inom FM.

Christers Holmgrens intryck och sammanfattade åsikter

Beställarkompetensen var låg i gruppen, varför vikten är stor att vi deltar med sådan kompetens ifall vi anser det viktigt att vara med och påverka.
Känslan man fick var att vårt arb e te i Sverige är långt kommet i jämförelse med övriga länder, och vi har mycket gemensamt med Japan.
Känns som vi hade stor påverkansmöjlighet i detta forumet och att våra åsikter verkligen kom fram.

Slutligen;

Det känns som att Sverige ligger långt fram på FM-arenan. I den standardiseringspolitiska världen är det i sig ett argument för att finnas med i denna internationella grupp och befästa svensk FM-kunskap internationellt.
Det vi diskuterade på mötet den 7e nov kvarstår med eftertryck; om Sverige ska ge sig in i detta så bör vi vara starka från beställarhåll!

Processen framgent ser nu ut enligt följande :

Är ni intresserade av att delta i ett svenskt arbete – bekräfta direkt till SIS; se kontaktuppgifter nedan.
SIS sammanfattar intresse och tar beslut om svenskt arbete eller ej innan julhelgerna, dvs. andra veckan i december. Gruppen konstitueras formellt i s f i januari. För att gå igång med arbetet behöver vi säkra deltagare från både leverantörer och beställare, samt en kommitté med budget i storleksordningen 250 – 300 tkr (dvs. ca 8-9 deltagare - enligt beslut på intressentmötet sattes projektavgiften till 35 000 kr/org.)

Inspel eller frågor? Mottages gärna!

Bästa hälsningar,

//Anna

Anna Furness-Lindén
Business Area Development

SIS, Swedish Standards Institute
Postal address: SE-118 80 Stockholm, Sweden
Office address: Sankt Paulsgatan 6

Office: +46 8 555 520 00
Direct: +46 8 555 521 92
Telefax: +46 8 555 520 01
mailto: anna.furness-linden@sis.se
www.sis.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078