23948sdkhjf

Coors koncernchef kommenterar affären med Addici direkt till Facility Nordic

Facility Nordic har i dag ställt frågor till Coors koncernchef Mats Jönsson med anledning av gårdagens nyhet om samgåendet med Addici. Hur kommer affären att märkas i styrelser och på marknaden?
Affären mellan Coor och Addici startade i somras


Intervju med Mats Jönsson, utlagt 2012-11-20

Facility Nordic (FN) har ställt frågor till Coors koncernchef Mats Jönsson (MJ) med anledning av nyheten och hur det kommer att märkas i styrelser och på marknaden.
FN; Har ni tittat/övervägt andra/ tittar ni på fler förvärv?

Mats Jönsson (MJ);

– Vi har en uttalad långsiktig strategi att växa minst i nivå med marknaden. Tillväxt kan genereras på tre sätt: antingen genom nya affärer (avtal om serviceuppdrag från nya kunder), förvärv av konkurrenter eller merförsäljning till befintlig kund.

Vi kan alltså växa både organiskt och genom förvärv, och vi tittar alltid på de möjligheter som finns på marknaden.

Addici är ett attraktivt bolag med kompetenta medarbetare och en intressant kundbas, och därför var det självklart att vi ville delta i försäljningsprocessen när den startade i somras.

FN; Är det ett tecken på behov av att konsolidera - gå upp i size - som ni ser pga marknaden eller pga av ert ägande och möjlighet till framtida försäljning?

MJ;

– Vi har faktiskt haft samma tillväxtmål sedan verksamheten startade – att växa minst med marknaden – trots att vi bytt ägare två gånger. Våra nuvarande ägare supporterar den strategin.

Förvärvet av Addici är inget som vi har initierat, det var en fantastisk möjlighet som dök upp och som vi tog tillvara på. Självklart måste vi förankra en så stor affär både med våra ägare och andra finansiärer (banker).

FN; Hur ser ni på konkurrensen nu när affären är klar? Finns någon som motsvarar er?

MJ;

– Marknaden för den typ av servicetjänster som vi tillhandahåller - FM-tjänster och industriservicetjänster – är stor. En stor del av marknaden är fortfarande outnyttjad, vilket betyder att företag och offentliga verksamhet fortfarande driver dessa tjänster inhouse.

Outsourcinggraden ökar dock konstant. Coor är marknadsledande inom integrerade uppdrag, främst mot större företag och offentliga verksamheter. Genom förvärvet av Addici stärker vi vår ställning inom den nischen.

Jag ser dock inga problem med konkurrensen. Det finns många andra serviceleverantörer som vi konkurrerar med i anbudssituationer. Några av dessa aktörer är i absoluta tal större än vi, även om de kanske har större delen av sin omsättning från någon eller några enstaka tjänster (exempelvis lokalvård, säkerhet eller restauranger).

FN; Skall det förbli två självständiga bolag? Vad är synergivinsten av förvärvet? Är det en övergångsperiod?

MJ;

– Initialt planerar vi att lägga Addici som en egen enhet i Coor. Så småningom kommer vi att slå ihop våra verksamheter, eftersom det såklart blir mer effektivt om vi jobbar i gemensamma system och har gemensamma processer.

Hur det kommer att se ut är för tidigt att uttala sig om. Vi är mycket angelägna om att tillvarata de bra koncept och lösningar som finns inom Addici, samtidigt som vi tror att vi har många bra lösningar som Addicis verksamhet gynnas av.

En så här stor affär kommer att påverka verksamheten i båda bolagen. Vår ambition är att växa och utvecklas tillsammans.

FN; Kommer Coor nu att lägga alla bevaknings tjänster via Addici?

MJ;

- Coor har idag ingen egen leveransorganisation för säkerhet, vilket Addici har. Detta ser vi som mycket positivt, och naturligtvis kommer det att påverka vår leveransstrategi inom säkerhetstjänster.

Jag tror dock inte att vi i framtiden kommer att utföra all bevakning i egen regi, men på siter där det finns stora synergier mellan bevakningstjänster och andra servicetjänster kan det bli aktuellt.

FN; Påverkas styrelser eller ledningar?

MJ;

– Om inte konkurrensverket har några synpunkter och Addici kan läggas som en del av Coor kommer deras styrelse att upplösas. Vår styrelse påverkas inte.

FN; Reaktioner från medarbetare?

MJ;

– Eftersom vi inte får ha med varandra att göra under konkurrensmyndigheternas prövotid har vi inte kunnat prata så mycket med Addicis medarbetare ännu.

Jag skulle dock tro att de har många frågor och är lika nyfikna på oss som vi på dem. På Coor är vi dock otroligt glada. Det är en positiv nyhet som för med sig mycket glädje och framtidstro inom bolaget.

/Heléne Jansdotter Lindholm 2012-11-20

Facility Nordic, www.facilitynordic.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.19