23948sdkhjf

S vill lagändra för att stoppa hyvling

Den 11 april beslutade S-kongressen att hyvling ska förbjudas. Partistyrelsen sa först nej till den ändring av lagen om anställningsskydd som krävs för att stoppa hyvling. Efter diskussion ändrade den sig dock.

Partistyrelsen hävdade initialt att hyvling av arbetstiden är en fråga för arbetsmarknadens parter att lösa. Men efter att kongressens arbetsgrupper diskuterat frågan sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talade inför kongressen i måndags kväll:

– Alla som har genusglasögonen på sig ser att det här i stor utsträckning handlar om kvinnors arbetsvillkor, om LO-kvinnors arbetsvillkor.

Enligt kongressbeslutet ska normen på arbetsmarknaden vara tillsvidareanställningar på heltid och ”det skydd arbetstagare har mot uppsägningar ska gälla även då arbetsgivare avser att minska antalet timmar på anställningskontraktet”.

S-beslutet innebär dock inte att en lagändring står för dörren. Med tanke på nuvarande parlamentariska läge, lär det dröja. Men under ett valår som detta, är det ett tydligt budskap till alla som riskerar att ofrivilligt få sin arbetstid och därmed sin ekonomi nedskurna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064