23948sdkhjf

Hotellstädare jobbar för snabbt

Nu har ett forskningsprojekt vid Arbets- och miljömedicin Syd bevisat det många redan vet – att hotellstädare är särskilt utsatta för belastningsskador. Lösningen är att minska arbetstempot.

14 kvinnliga hotellstädare från sju olika hotell i södra Sverige deltog i undersökningen. Resultatet visade att städarna utsattes för en mycket hög arbetsbelastning i den övre delen av kroppen när arbetsställning, muskelansträngning och rörelsehastighet mättes.

Camilla Dahlqvist, doktorand och biomedicinskanalytiker vid Arbets- och miljömedicin Syd, säger i ett pressmeddelande att de kunnat konstatera att hotellrumsstädning överskrider nio av elva åtgärdsnivåer för ergonomisk belastning.

– Det innebär att hotellrumsstädare har en mycket stor risk att drabbas av belastningsskador. Skadorna kan yttra sig genom besvär i nacke, rygg, hand och arm, säger hon.

Som följd av resultatet rekommenderar de som genomfört studien att antalet rum som städas under en dag ska minska, att ergonomin ska förbättras samt att regelbundna medicinska kontroller ska genomföras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064