23948sdkhjf

Rent vatten efter tvätt av arbetskläder



Berendsen satsar på nya reningsverk för tvätterierna av arbetskläder i Sundsvall, Umeå och Helsingborg under 2017. De mekanisk-kemiska reningsverken eliminerar förekomsten av farliga ämnen med upp till 96 procent.

Arbetskläder utsätts ofta för tungmetaller och andra farliga föroreningar, som man inte vill ska rinna ut med smutsvattnet när kläderna tvättas.

Berendsens tre nya reningsverk utför mekanisk-kemisk rening av 3–6 kubikmeter avloppsvatten per timme med vad som kallas AL2-teknik. Det innebär i korthet att tvättvattnet först förfiltreras, sedan regleras PH-värdet, och därefter tillsätts flockningsmedel som binder smuts och kemikalier. Det slam som då bildas filtreras i band- eller lamellfilter. Det renade vattnet separeras och går ut i avloppet. Smutsslammet centrifugeras och massan lämnas till deponi medan överskottsvattnet renas ytterligare en gång.

Thomas Eliasson, VD för Berendsen Textil Service, säger i ett pressmeddelande att företaget i 20 års tid arbetat med olika typer av vattenrening i sina tvätterianläggningar.

– Många är redan Svanenmärkta. Övergången till mekanisk-kemisk rening har skett i omgångar, och i år gör vi den här stora satsningen på tre av tvätterierna.

Först ut är tvätteriet i Sundsvall som inviger sitt nya AL2-reningsverk den 28 februari. I samband med nybyggnationen har tvätteriet också byggts ut och anpassats för att bli mer miljösmart.

Reningsverket har testats under ett par månader och idag reduceras halten av tungmetaller med upp till 96 procent. Prov visar att även PH-värdet har sänkts till neutralt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111