23948sdkhjf

Nu finns enkel manual för ESPD

Upphandlingsmyndigheten har fått många frågor kring det europeiska upphandlingsdokumentet, ESPD och dess webbtjänst. Nu har myndigheten satt ihop en enkel manual för webbtjänsten.

Enligt nya LOU ska upphandlande myndigheter acceptera det europeiska enhetliga upphandlingsdokumentet (ESPD) som ett preliminärt bevis på att leverantörer inte ska uteslutas och uppfyller kvalificeringskraven i upphandlingen.

Det finns olika sätt att använda ESPD, och Europeiska kommissionen har tagit fram en webbtjänst för att skapa, fylla i och granska ESPD-filer. Upphandlande myndigheter och leverantörer måste inte använda webbtjänsten, men i avvaktan på att ESPD har integrerats fullt ut i upphandlingsverktygen, kommer många sannolikt att behöva använda den.

Samtidigt är webbtjänsten inte helt lätt att förstå och Upphandlingsmyndigheten har fått många frågor om hur den fungerar.

Henrik Grönberg, jurist på Upphandlingsmyndigheten, säger att de har för avsikt att återkomma med en längre vägledning, både om ESPD och om övriga regelförändringar för prövningen av leverantörer.

– Men eftersom så många frågor inkommit bestämde vi oss för att snabbt ta fram en enkel manual till hur man använder webbtjänsten. I manualen besvarar vi frågor av praktisk natur, som vi vet att Sveriges upphandlare har just nu.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062