23948sdkhjf

Hotellstädare belastas hårdare

Hotellstädning är stressigt och tungt. Idag måste dessutom de flesta städare ta hand om fler rum än tidigare. Arbetstempot skruvas upp och 85 procent av städarna känner smärta.

Hotell- och restaurangfacket har återigen gått ut med en enkät bland 300 hotellstädare med frågor om arbetsbelastning, eventuella smärtor och om sexuella trakasserier.

Resultatet visar att 85 procent av städarna har smärtor, som de tror har med jobbet att göra, och var tolfte har blivit sexuellt trakasserad.

Enligt fackförbundets ombudsman Marie Birgersson har hotellen förändrat arbetsrutinerna, vilket tvingar städarna att klara av fler rum per dag. Bland annat städas inte hotellrummen om gästen ska bo en natt till, utan bara på avresedagen.

– Konsekvensen blir att det blir smutsigare och tar längre tid att städa, säger hon till P4 Göteborg.

Samtidigt ska de städa fler rum och två av tre städare tillåts inte lämna östädare rum efter sig om arbetstiden inte räcker till.

Hotellstädning är en av det mest slitsamma städuppgifterna. Just nu pågår forskning vid avdelningen för ergonomi- och aerosolteknik vid Lunds Tekniska Högskola och Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitetssjukhus, kring vilka belastningar hotellstädares axlar, nacke, rygg och armar utsätts för.

Samtidigt undersöks hur sprayade rengöringsmedel påverkar andningsorganen och ögonen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094