Ny skrapa ska förbättra städmaskiner

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen


Företaget Lebo Production har tagit fram en gummilist för åkbara städmaskiner. Gummit är tillverkat med nanoteknik, vilket gör att listens friktion mot golvet minskar, liksom friktionen vattnet möter i sugrampens vakuummotstånd.

En produkt som helt avlägsnar det smutsiga vattnet som åkbara städmaskiner lämnar efter sig, har enligt Lebo Production inte funnits tidigare. På det området såg företaget en potential och fick efter en längre tids tester fram ”Nanorade”.

Nanotekniken innebär inte bara att friktionen minskar, vilket i sin tur minskar energiåtgången och kostnaderna, utan också att smutsen inte fäster på listen. Att byta list, eller vända på den, blir alltså mindre äckligt.

Peter Schildtauer, operativ chef på Lebo Production, berättar att de har fokuserat på vattnet som kommer upp i maskinerna.

– Det smutsiga vattnet sugs upp till en tank baktill på städmaskinen och vi har framför allt tittat på vilka egenskaper skrapan i maskinen behövde ha och vilken vattenavstötande effekt som var bäst. Nanorade gör att det blir lättare för vattnet att komma upp i suganordningen, säger han.

Enligt Peter Schildtauer har tester visat att Nanorades livslängd är minst 30 procent längre än andra listers.

– Men livslängden beror också mycket på hur städmaskinerna är utformade. I vissa fall kan listerna hålla 40-50 procent längre än andra innan de behöver bytas, hävdar han.

I samband med ISSA Interclean i Amsterdam i maj lyckades Lebo Production fånga upp tre producenter av städmaskiner, som Peter Schildtauer säger har valt att ha Nanorade som så kallad premiumlist till sina städmaskiner. Premiumlisten ska vara den bästa för maskinen och den som tillverkaren rekommenderar.

– I själva verket sitter Nanorade redan på deras maskiner, det är bara inte officiellt ännu. Och fler tillverkare genomför tester med listen nu.

I slutändan är det dock alltid kunden som väljer vilken list de ska ha och många vill inte betala för det bästa. Trots att de skulle tjäna på det i längden.

– Vi tillverkar redan idag flera andra typer av lister som sitter i en rad olika städmaskiner, till exempel har vi varit huvudleverantör till Tennant sedan 2003. Men Nanorade kostar faktiskt mindre än våra andra lister, säger Peter Schildtauer.

Han tillägger att slutkunden helt och hållet kan välja färg på gummiskrapan.

– Har man valt att ha turkosa maskiner, kan man alltså välja en turkos skrapa. Den behöver inte vara grå.

För Lebo Productions del tror han att gummimaterialet ska ge företaget en betydligt högre årsomsättning, än de nuvarande 30 miljoner kronorna.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu är det semester!

Nu tar cleannet.se semester och vi önskar alla läsare en riktigt skön sommar.

Jönköpings lokalvårdare lär sig svenska på arbetstid

Lokalvårdarna i Jönköpings kommun får lära sig yrkessvenska på arbetstid. Kursen är del i en större satsning på arbetsmiljön.

SM i fönsterputs – anmäl dig

De använder rot- och rutavdragen

Berendsen uppdaterar varumärket

Manuell desinfektion: ”Som att måla med osynlig färg”

Nyhetsbrev

Plus

SIV bättre än nya städstandarden för sjukhus

Den nya svenska standarden för sjukhusstädning ska höja hygiennivåerna i vården och motverka vårdrelaterade infektioner. Men nu får standarden kritik för att ställa lägre krav är Dansk hygienstandard och SIV-dokumentet.

Arkiv

Textilia vann Värmlands landsting

Textilia och landstinget i Värmland har tecknat avtal om textilservice åt landstinget i Värmland. Avtalet har ett värde på 25 miljoner kronor årligen och gäller i tre år med möjlighet till ett års förlängning.

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Coor Finlands vd slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136