Ny skrapa ska förbättra städmaskiner

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen


Företaget Lebo Production har tagit fram en gummilist för åkbara städmaskiner. Gummit är tillverkat med nanoteknik, vilket gör att listens friktion mot golvet minskar, liksom friktionen vattnet möter i sugrampens vakuummotstånd.

En produkt som helt avlägsnar det smutsiga vattnet som åkbara städmaskiner lämnar efter sig, har enligt Lebo Production inte funnits tidigare. På det området såg företaget en potential och fick efter en längre tids tester fram ”Nanorade”.

Nanotekniken innebär inte bara att friktionen minskar, vilket i sin tur minskar energiåtgången och kostnaderna, utan också att smutsen inte fäster på listen. Att byta list, eller vända på den, blir alltså mindre äckligt.

Peter Schildtauer, operativ chef på Lebo Production, berättar att de har fokuserat på vattnet som kommer upp i maskinerna.

– Det smutsiga vattnet sugs upp till en tank baktill på städmaskinen och vi har framför allt tittat på vilka egenskaper skrapan i maskinen behövde ha och vilken vattenavstötande effekt som var bäst. Nanorade gör att det blir lättare för vattnet att komma upp i suganordningen, säger han.

Enligt Peter Schildtauer har tester visat att Nanorades livslängd är minst 30 procent längre än andra listers.

– Men livslängden beror också mycket på hur städmaskinerna är utformade. I vissa fall kan listerna hålla 40-50 procent längre än andra innan de behöver bytas, hävdar han.

I samband med ISSA Interclean i Amsterdam i maj lyckades Lebo Production fånga upp tre producenter av städmaskiner, som Peter Schildtauer säger har valt att ha Nanorade som så kallad premiumlist till sina städmaskiner. Premiumlisten ska vara den bästa för maskinen och den som tillverkaren rekommenderar.

– I själva verket sitter Nanorade redan på deras maskiner, det är bara inte officiellt ännu. Och fler tillverkare genomför tester med listen nu.

I slutändan är det dock alltid kunden som väljer vilken list de ska ha och många vill inte betala för det bästa. Trots att de skulle tjäna på det i längden.

– Vi tillverkar redan idag flera andra typer av lister som sitter i en rad olika städmaskiner, till exempel har vi varit huvudleverantör till Tennant sedan 2003. Men Nanorade kostar faktiskt mindre än våra andra lister, säger Peter Schildtauer.

Han tillägger att slutkunden helt och hållet kan välja färg på gummiskrapan.

– Har man valt att ha turkosa maskiner, kan man alltså välja en turkos skrapa. Den behöver inte vara grå.

För Lebo Productions del tror han att gummimaterialet ska ge företaget en betydligt högre årsomsättning, än de nuvarande 30 miljoner kronorna.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mårten Widborg till nya Supplies Direct City

Branschprofilen Mårten Widborg har rekryterats till Supplies Direct City i rollen som General Manager. Han tillträder i juni och blir också ansvarig för Supplies Direct Uppsala.

Konstgjort nanoenzym dödar bakterier

Forskare vid RMIT-universitetet i Melbourne, Australien, har utvecklat ett konstgjort enzym som kan döda bakterier med hjälp av ljus. Förhoppningen är att enzymet en dag ska kunna användas i kampen mot bland annat sjukhusinfektioner.

De skänker dricksvatten genom i-mop-program

Städavdelningen vid Nordanstigs kommun har fått diplom från OrboTech och Made Blue, för bidrag med dricksvatten till utsatta människor i världen.

Seko tar sextrakasserier till AD

L&T anpassar sig till FN:s hållbarhetsmål

Patienternas matavfall mals, rötas och blir biogas

Norrlands universitetssjukhus har införskaffat en avfallskvarn som ska mala 200 ton matrester om året. Det malda avfallet förvandlas sedan till biogas. Förutom miljövinsten innebär kvarnen att kökspersonalen slipper hantera tunga säckar med matavfall – och städa när säckarna går sönder.

Nyhetsbrev

DN tipsar om hur man hittar städbolag med kollektivavtal

Arkiv

Må bra-programmet klart

Nu är programmet klart till Städbranschen Sveriges inspirationsdag den 16 november. Ämnet är arbetsglädje och hur vi kan må bra på jobbet. Platsen är Kompassen i Enköping där det finns utmärka konferenslokaler, restaurang och även övernattning.

Esma, 35, fick sitt livs första jobb

Coor fick rikstäckande uppdrag av H&M

H&M Sverige har ingått avtal med Coor om att leverera fastighetsrelaterade tjänster samt mindre bygg- och installationsprojekt till H&Ms samtliga butiker i Sverige. 

Nu kommer Hemfrids app

Supplies Direct samlar styrkorna

Den första juli flyttar Supplies Direct i Västberga till City Pappers lokal i Årsta och bildar den gemensamma butiken Supplies Direct City. Samtidigt byter alla City Pappers butiker namn till Suplies Direct och butiken i Uppsala får namnet Supplies Direct Uppsala.

Stockholmshem valde Inspira

Essity och Procurator i samarbete

Essity har tagit fram en kostnadsfri tjänst kallad Tork FactoryWalk för industriföretag. Enligt Essity innebär tjänsten bland annat att mängden avfall kan minskas, arbetsmiljön förbättras och kostnader minskas. Procurator är först ut med att erbjuda tjänsten.

Textilias tvätteri i Långsele hotat

Samhall lägger "utvecklingshjulet" på is

Nordic Cleanware utökar i större lokal

Nordic Cleanware (f.d. Städmaskinshuset) har växt ur sitt lager på Nobelvägen i Malmö och har beslutat att flytta till nya, rymliga lokaler i Fosie i Malmö. Det preliminära öppningsdatumet är den 16 juli.

Almega vill ha hem-avdrag

Heldag i Enköping om arbetsglädje

Inspira sköter om och sponsrar Stockholms arenor

Städaren som tv-tittarna älskade

Lotta Öström är den stolta lokalvårdaren från Kalix som tog tv-tittarna med storm i årets säsong av Sveriges Mästerkock. Lotta höll sig kvar i tävlingen tills de bara var fyra kvar, men där tog resan slut. Nu väntar nya resor.

Hård kritik mot Samhalls Utvecklingshjul

Hon missionerar om städglädje

Marléne Eriksson har blivit medias expert på städning. Parallellt med det egna städföretaget Fejax, skriver hon böcker om städning, syns i TV och hörs på radio.

Vanligt att städare skadar sig i jobbet

Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Cirka 8 000 av dem är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor. Nu finns Afa Försäkrings rapport "Fallolyckor på arbetet".

Miab tilldöms skadestånd

Uppsala tar steg mot bättre upphandlingar

1

Hon vill sänka språkkravet – trots högre kostnader

SBS Branschdagar drog 70 deltagare

Saps och Procurator i avtal

Inspira fortsätter hos Tornberget

Fastighets avvisar etableringsjobben

Hotellrummet är en bakteriehärd

Henrik Järleskog ny på Sodexo

Ersta Städtjänster köpt av Vardagsfrid

Älvkarleby tar hem städningen

Nytt uppdrag till Inspira

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131