Ny skrapa ska förbättra städmaskiner

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen


Företaget Lebo Production har tagit fram en gummilist för åkbara städmaskiner. Gummit är tillverkat med nanoteknik, vilket gör att listens friktion mot golvet minskar, liksom friktionen vattnet möter i sugrampens vakuummotstånd.

En produkt som helt avlägsnar det smutsiga vattnet som åkbara städmaskiner lämnar efter sig, har enligt Lebo Production inte funnits tidigare. På det området såg företaget en potential och fick efter en längre tids tester fram ”Nanorade”.

Nanotekniken innebär inte bara att friktionen minskar, vilket i sin tur minskar energiåtgången och kostnaderna, utan också att smutsen inte fäster på listen. Att byta list, eller vända på den, blir alltså mindre äckligt.

Peter Schildtauer, operativ chef på Lebo Production, berättar att de har fokuserat på vattnet som kommer upp i maskinerna.

– Det smutsiga vattnet sugs upp till en tank baktill på städmaskinen och vi har framför allt tittat på vilka egenskaper skrapan i maskinen behövde ha och vilken vattenavstötande effekt som var bäst. Nanorade gör att det blir lättare för vattnet att komma upp i suganordningen, säger han.

Enligt Peter Schildtauer har tester visat att Nanorades livslängd är minst 30 procent längre än andra listers.

– Men livslängden beror också mycket på hur städmaskinerna är utformade. I vissa fall kan listerna hålla 40-50 procent längre än andra innan de behöver bytas, hävdar han.

I samband med ISSA Interclean i Amsterdam i maj lyckades Lebo Production fånga upp tre producenter av städmaskiner, som Peter Schildtauer säger har valt att ha Nanorade som så kallad premiumlist till sina städmaskiner. Premiumlisten ska vara den bästa för maskinen och den som tillverkaren rekommenderar.

– I själva verket sitter Nanorade redan på deras maskiner, det är bara inte officiellt ännu. Och fler tillverkare genomför tester med listen nu.

I slutändan är det dock alltid kunden som väljer vilken list de ska ha och många vill inte betala för det bästa. Trots att de skulle tjäna på det i längden.

– Vi tillverkar redan idag flera andra typer av lister som sitter i en rad olika städmaskiner, till exempel har vi varit huvudleverantör till Tennant sedan 2003. Men Nanorade kostar faktiskt mindre än våra andra lister, säger Peter Schildtauer.

Han tillägger att slutkunden helt och hållet kan välja färg på gummiskrapan.

– Har man valt att ha turkosa maskiner, kan man alltså välja en turkos skrapa. Den behöver inte vara grå.

För Lebo Productions del tror han att gummimaterialet ska ge företaget en betydligt högre årsomsättning, än de nuvarande 30 miljoner kronorna.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tork berättar om prisade Tork PaperCircle

Drop in om lokalvårdaren som ville upp och lyckades

ECJ ropar något för högt

Enligt European Cleaning Journal visar en svensk forskningsstudie att lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som kan ha ökad risk att få MS (multipel skleros). Detta är dock något som studiens försteförfattare Dr Anna Hedström förnekar.

Tre som kan bli Årets Städföretag

Taggad vd för nya Nordexia

I december 2017 bildades Nordexia i syfte att köpa Nilfisks kem- och redskapsdivision, som var till försäljning. Affärsområdeschefen Roland Andersson ingick i köpet och blev vd. Nu stortrivs han på nya jobbet.

Kenth Linder till Supplies Direct City

Nyhetsbrev

Holländska ISS säljer kundportfölj

Arkiv

Drop in om vägledningen för upphandling

Ny chans att lyssna till Jesper Low

Tips för att bli en bättre ledare

Sodexo hjälper nya företag accelerera

Först ut på Facility Nordic-dagen

Drop in-seminarie: Dags att städa upp i patriarkatet

Berendsen fortsätter med biogas

Tranås Hemservice köpt av Städarna

Hotellstädare borde ha överfallslarm

Orbotech expanderar i Malmö

Orbotech expanderar i syd och öppnar nytt center i Malmö.

Kolla in programmet för Drop In-seminarierna!

Nordic Cleanware inviger nya lokalen 14 september

Deb 16 juli flyttade Nordic Cleanware från Nobelvägen i Malmö till rymliga lokaler på Stenyxegatan 25 B i Fosie, även det i Malmö.

Sodexo får fina certifikat

Sodexo har tagit emot nordiska certifikat från Intertek, en global helhetsleverantör som säkerställer kvalitet, hållbarhet och säkerhet.

Han blir ny Coor-vd i Finland

Inspira får hållbarhetschef

Glöm inte anmäla dig till Clean & Facility!

Stor fest hos Supplies Direct City

Under ett par intensiva timmar var det fullt hus när Supplies Direct City höll öppet hus den 31 augusti i de nya lokalerna i Årsta.

Här är finalisterna i årets Clean Bright Awards!

Effekt sköter servicen åt Interoc Bygg

ISS valde Fönsterputsgrossisten

USA-ambassad säljer toapapper

Ikaros börjar sälja städmateriel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139