23948sdkhjf

Ny skrapa ska förbättra städmaskiner



Företaget Lebo Production har tagit fram en gummilist för åkbara städmaskiner. Gummit är tillverkat med nanoteknik, vilket gör att listens friktion mot golvet minskar, liksom friktionen vattnet möter i sugrampens vakuummotstånd.

En produkt som helt avlägsnar det smutsiga vattnet som åkbara städmaskiner lämnar efter sig, har enligt Lebo Production inte funnits tidigare. På det området såg företaget en potential och fick efter en längre tids tester fram ”Nanorade”.

Nanotekniken innebär inte bara att friktionen minskar, vilket i sin tur minskar energiåtgången och kostnaderna, utan också att smutsen inte fäster på listen. Att byta list, eller vända på den, blir alltså mindre äckligt.

Peter Schildtauer, operativ chef på Lebo Production, berättar att de har fokuserat på vattnet som kommer upp i maskinerna.

– Det smutsiga vattnet sugs upp till en tank baktill på städmaskinen och vi har framför allt tittat på vilka egenskaper skrapan i maskinen behövde ha och vilken vattenavstötande effekt som var bäst. Nanorade gör att det blir lättare för vattnet att komma upp i suganordningen, säger han.

Enligt Peter Schildtauer har tester visat att Nanorades livslängd är minst 30 procent längre än andra listers.

– Men livslängden beror också mycket på hur städmaskinerna är utformade. I vissa fall kan listerna hålla 40-50 procent längre än andra innan de behöver bytas, hävdar han.

I samband med ISSA Interclean i Amsterdam i maj lyckades Lebo Production fånga upp tre producenter av städmaskiner, som Peter Schildtauer säger har valt att ha Nanorade som så kallad premiumlist till sina städmaskiner. Premiumlisten ska vara den bästa för maskinen och den som tillverkaren rekommenderar.

– I själva verket sitter Nanorade redan på deras maskiner, det är bara inte officiellt ännu. Och fler tillverkare genomför tester med listen nu.

I slutändan är det dock alltid kunden som väljer vilken list de ska ha och många vill inte betala för det bästa. Trots att de skulle tjäna på det i längden.

– Vi tillverkar redan idag flera andra typer av lister som sitter i en rad olika städmaskiner, till exempel har vi varit huvudleverantör till Tennant sedan 2003. Men Nanorade kostar faktiskt mindre än våra andra lister, säger Peter Schildtauer.

Han tillägger att slutkunden helt och hållet kan välja färg på gummiskrapan.

– Har man valt att ha turkosa maskiner, kan man alltså välja en turkos skrapa. Den behöver inte vara grå.

För Lebo Productions del tror han att gummimaterialet ska ge företaget en betydligt högre årsomsättning, än de nuvarande 30 miljoner kronorna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125