23948sdkhjf

Städbolag toppar Dalarnas Gaseller

Med en omsättning på 17,5 miljoner kronor och en tillväxt på 570 procent mellan 2012 och 2015, toppar städbolaget AM Berglund i Mora listan över årets Gasellföretag i Dalarna.

Enligt tidningen Dagens Industri, som står bakom Gasellpriset, tyckte maskiningenjören Anders Mattias Berglund att det var roligare att arbeta med människor än med maskiner. Den insikten gjorde att han hoppade av jobbet som maskinkonstruktör och startade städfirma i stället.

Det kan tyckas som ett stort steg, men Mattias Berglund hade arbetat som lokalvårdare innan han utbildade sig och hoppat in både som städare och fönsterputsare under studieåren och trivts med uppgifterna.

Som färdig ingenjör trivdes han också med att konstruera specialmaskiner åt ett företag vars affärsidé var att bygga skräddarsydda maskiner. Men när företaget ändrade inrikting mot mer standardiserade maskiner försvann det roliga.

Mattias Berglund startade eget ihop med ett par arbetskamrater och fortsatte bygga specialmaskiner. För att klara försörjningen under de första åren startade han också ett städbolag.

Till Dagens Industri säger han att han alltid trott på idén att driva städbolag.

– Hur mycket utvecklingen än går framåt blir det alltid smutsigt hos folk.

Han fortsätter berätta för DI, att precis när maskinföretaget fick in sin första order, hade han insett att arbetet i städbolaget gav honom mer.

Idag anlitas hans städfirma av både privatpersoner och företag, men även av industrier som behöver hjälp med maskinservice och Mattias Berglund har både städare och montörer på lönelistan.

Företaget finns i Mora och Rättvik men ambitionen är att etablera verksamhet i fler orter i Dalarna.

Detta utmärker ett Gasellföretag:

en omsättning som överstiger 10 Mkr
minst tio anställda
minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
sunda finanser
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063