23948sdkhjf

Nu ska staten göra bättre upphandlingar av lokalvård

Kammarkollegiet gör en ramavtalsupphandling av lokalvård för alla statliga myndigheter i Stockholms län. Upphandlingen har fast pris och krav på personalvård. Syftet är att förbättra myndigheternas städupphandlingar.

En sådan upphandling, med fokus på kvalitet och personalvård, har aldrig tidigare gjorts och Kammarkollegiets upphandlare Fredrik Björnström säger att det är ett pilotprojekt begränsad till Stockholms län.

– Faller det väl ut kommer vi att göra ramavtalsupphandlingar åt samtliga statliga myndigheter.

Lokalvård är en typisk sådan tjänst och blev därför den man började med.

Fredrik Björnström tillägger att Kammarkollegiet under flera år kontaktats av olika myndigheter som bett om hjälp med just upphandling av lokalvård.

– De har tyckt att det är ett svårt område och lätt att göra fel. De har inte alltid rätt kompetens och ett ramavtal att avropa från kan förhoppningsvis underlätta för myndigheterna.

Det har ju hänt vid ett antal tillfällen att myndigheter upphandlat städning till skandalpriser. Blir det slut på det nu?

– Ja, vi har satt ett fast pris på 250 kronor i timmen. Priset kom vi fram till genom att titta på Almegas kalkyl och ha en dialog med myndigheter kring vad de betalar idag för motsvarande tjänster, med hänsyn tagen till avtalsenliga löner och att företagen ska få en rimlig vinst. Syftet med ramavtalet är inte att pressa priserna, utan fokus ligger på kvalitet och personalvård.

Så det blir krav på kollektivavtalsmässiga villkor?

– Ja, det finns krav på kollektivavtalsliknande villkor. Vi ger även mervärde till leverantörer som arbetar med personalvård och till exempel erbjuder friskvård samt genomför medarbetarundersökningar.

Och hur ska kvaliteten kollas?

– Vi kan inte gå in och styra hur uppföljningarna ska gå till eller enligt vilka metoder de ska göras. Olika myndigheter har olika metoder för det.

Hur kvaliteten ska kontrolleras är alltså en fråga mellan myndigheten och leverantören, men Kammarkollegiet ger gärna vägledning i de fall myndigheten frågar efter det.

Tio leverantörer ska upphandlas inom ramavtalet som skrivs på två år med möjlighet till två års förlängning. Det blir nya konkurrensutsättningar då myndigheterna ska göra sina egna objektsupphandlingar.

– De upphandlingarna ska ha samma timpris och ha fokus på kvalitet och personalvård, framhåller Fredrik Björnström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063