Sjukhusstädningen har försämrats

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Sjukhusstädningen har försämrats under de senaste fem åren. Det visar en färsk enkätundersökning som undersköterskor och huvudskyddsombud svarat på.

Enligt undersökningen har städningen blivit sämre på 47 procent av sjukhusen, medan den blivit bättre på 23 procent. Konkurrensutsättning och den prispress som följer med den, anges som den viktigaste orsaken. Idag är det bara en tredjedel av alla region- och länssjukhus som har städningen i egen regi.

Över hälften av huvudskyddsombuden uppger att det skett besparingar på städverksamheten de senaste fem åren. Samtliga tillfrågade huvudskyddsombud är av åsikten att sjukhusstädning inte är en lämplig verksamhet att upphandla.

Riktlinjerna om städning i vårdlokaler fastslagna av Svensk Förening för Vårdhygien (SFVH) säger att utbildning för såväl vårdpersonal som städpersonal, inklusive tidsbegränsat anställda, krävs för att uppnå god patientsäkerhet. Ändå är långt ifrån alla lokalvårdare på sjukhus utbildade. I synnerhet inte timanställda.

Undersökningens slutsats är att konkurrensutsättningen av sjukhusstädningen lett till sämre städning och en ökning av vårdrelaterade infektioner (VRI). Att utbildningen av lokalvårdare bör förbättras och säven gälla timanställda. Samt att utbildade lokalvårdare och vårdpersonal bör arbeta i team för att uppnå en tillräckligt god städning.Trots vetskapen om att VRI orsakar 700 dödsfall per år och en kostnad på 3,7 miljarder kronor, har relativt lite gjorts för att få bukt med problemen.

Sedan 2011 finns en nationell överenskommelse om förbättrat patientsäkerhetsarbete mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). En viktig del i det arbetet är regelbundna mätningar av förekomsten av VRI. Det arbetet gav snabbt mätbara resultat och mellan 2008 och 2009 minskade förekomsten med över två procentenheter. Men den positiva utvecklingen avtog och sedan 2009 har förekomsten av VRI inte minskat i önskvärd takt.

Lokalvårdare på sjukhus bör enligt undersökningen ha en utbildning som innehåller:

• Utbildning inom Nordisk städstandard

• SRY, PRYL eller motsvarande

• Hygienutbildning

• Kompetens i att hantera städmaskiner

• Svenska i tal och skrift

Utöver detta bör de ha utbildning i hygienrutiner, smittvägar, infektionskänsliga patienter och städningens betydelse för att minska smittspridning.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mårten Widborg till nya Supplies Direct City

Branschprofilen Mårten Widborg har rekryterats till Supplies Direct City i rollen som General Manager. Han tillträder i juni och blir också ansvarig för Supplies Direct Uppsala.

Konstgjort nanoenzym dödar bakterier

Forskare vid RMIT-universitetet i Melbourne, Australien, har utvecklat ett konstgjort enzym som kan döda bakterier med hjälp av ljus. Förhoppningen är att enzymet en dag ska kunna användas i kampen mot bland annat sjukhusinfektioner.

De skänker dricksvatten genom i-mop-program

Städavdelningen vid Nordanstigs kommun har fått diplom från OrboTech och Made Blue, för bidrag med dricksvatten till utsatta människor i världen.

Seko tar sextrakasserier till AD

L&T anpassar sig till FN:s hållbarhetsmål

Patienternas matavfall mals, rötas och blir biogas

Norrlands universitetssjukhus har införskaffat en avfallskvarn som ska mala 200 ton matrester om året. Det malda avfallet förvandlas sedan till biogas. Förutom miljövinsten innebär kvarnen att kökspersonalen slipper hantera tunga säckar med matavfall – och städa när säckarna går sönder.

Nyhetsbrev

DN tipsar om hur man hittar städbolag med kollektivavtal

Arkiv

Må bra-programmet klart

Nu är programmet klart till Städbranschen Sveriges inspirationsdag den 16 november. Ämnet är arbetsglädje och hur vi kan må bra på jobbet. Platsen är Kompassen i Enköping där det finns utmärka konferenslokaler, restaurang och även övernattning.

Esma, 35, fick sitt livs första jobb

Coor fick rikstäckande uppdrag av H&M

H&M Sverige har ingått avtal med Coor om att leverera fastighetsrelaterade tjänster samt mindre bygg- och installationsprojekt till H&Ms samtliga butiker i Sverige. 

Nu kommer Hemfrids app

Supplies Direct samlar styrkorna

Den första juli flyttar Supplies Direct i Västberga till City Pappers lokal i Årsta och bildar den gemensamma butiken Supplies Direct City. Samtidigt byter alla City Pappers butiker namn till Suplies Direct och butiken i Uppsala får namnet Supplies Direct Uppsala.

Stockholmshem valde Inspira

Essity och Procurator i samarbete

Essity har tagit fram en kostnadsfri tjänst kallad Tork FactoryWalk för industriföretag. Enligt Essity innebär tjänsten bland annat att mängden avfall kan minskas, arbetsmiljön förbättras och kostnader minskas. Procurator är först ut med att erbjuda tjänsten.

Textilias tvätteri i Långsele hotat

Samhall lägger "utvecklingshjulet" på is

Nordic Cleanware utökar i större lokal

Nordic Cleanware (f.d. Städmaskinshuset) har växt ur sitt lager på Nobelvägen i Malmö och har beslutat att flytta till nya, rymliga lokaler i Fosie i Malmö. Det preliminära öppningsdatumet är den 16 juli.

Almega vill ha hem-avdrag

Heldag i Enköping om arbetsglädje

Inspira sköter om och sponsrar Stockholms arenor

Städaren som tv-tittarna älskade

Lotta Öström är den stolta lokalvårdaren från Kalix som tog tv-tittarna med storm i årets säsong av Sveriges Mästerkock. Lotta höll sig kvar i tävlingen tills de bara var fyra kvar, men där tog resan slut. Nu väntar nya resor.

Hård kritik mot Samhalls Utvecklingshjul

Hon missionerar om städglädje

Marléne Eriksson har blivit medias expert på städning. Parallellt med det egna städföretaget Fejax, skriver hon böcker om städning, syns i TV och hörs på radio.

Vanligt att städare skadar sig i jobbet

Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Cirka 8 000 av dem är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor. Nu finns Afa Försäkrings rapport "Fallolyckor på arbetet".

Miab tilldöms skadestånd

Uppsala tar steg mot bättre upphandlingar

1

Hon vill sänka språkkravet – trots högre kostnader

SBS Branschdagar drog 70 deltagare

Saps och Procurator i avtal

Inspira fortsätter hos Tornberget

Fastighets avvisar etableringsjobben

Hotellrummet är en bakteriehärd

Henrik Järleskog ny på Sodexo

Ersta Städtjänster köpt av Vardagsfrid

Älvkarleby tar hem städningen

Nytt uppdrag till Inspira

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.185