Sjukhusstädningen har försämrats

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Sjukhusstädningen har försämrats under de senaste fem åren. Det visar en färsk enkätundersökning som undersköterskor och huvudskyddsombud svarat på.

Enligt undersökningen har städningen blivit sämre på 47 procent av sjukhusen, medan den blivit bättre på 23 procent. Konkurrensutsättning och den prispress som följer med den, anges som den viktigaste orsaken. Idag är det bara en tredjedel av alla region- och länssjukhus som har städningen i egen regi.

Över hälften av huvudskyddsombuden uppger att det skett besparingar på städverksamheten de senaste fem åren. Samtliga tillfrågade huvudskyddsombud är av åsikten att sjukhusstädning inte är en lämplig verksamhet att upphandla.

Riktlinjerna om städning i vårdlokaler fastslagna av Svensk Förening för Vårdhygien (SFVH) säger att utbildning för såväl vårdpersonal som städpersonal, inklusive tidsbegränsat anställda, krävs för att uppnå god patientsäkerhet. Ändå är långt ifrån alla lokalvårdare på sjukhus utbildade. I synnerhet inte timanställda.

Undersökningens slutsats är att konkurrensutsättningen av sjukhusstädningen lett till sämre städning och en ökning av vårdrelaterade infektioner (VRI). Att utbildningen av lokalvårdare bör förbättras och säven gälla timanställda. Samt att utbildade lokalvårdare och vårdpersonal bör arbeta i team för att uppnå en tillräckligt god städning.Trots vetskapen om att VRI orsakar 700 dödsfall per år och en kostnad på 3,7 miljarder kronor, har relativt lite gjorts för att få bukt med problemen.

Sedan 2011 finns en nationell överenskommelse om förbättrat patientsäkerhetsarbete mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). En viktig del i det arbetet är regelbundna mätningar av förekomsten av VRI. Det arbetet gav snabbt mätbara resultat och mellan 2008 och 2009 minskade förekomsten med över två procentenheter. Men den positiva utvecklingen avtog och sedan 2009 har förekomsten av VRI inte minskat i önskvärd takt.

Lokalvårdare på sjukhus bör enligt undersökningen ha en utbildning som innehåller:

• Utbildning inom Nordisk städstandard

• SRY, PRYL eller motsvarande

• Hygienutbildning

• Kompetens i att hantera städmaskiner

• Svenska i tal och skrift

Utöver detta bör de ha utbildning i hygienrutiner, smittvägar, infektionskänsliga patienter och städningens betydelse för att minska smittspridning.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu är det semester!

Nu tar cleannet.se semester och vi önskar alla läsare en riktigt skön sommar.

Jönköpings lokalvårdare lär sig svenska på arbetstid

Lokalvårdarna i Jönköpings kommun får lära sig yrkessvenska på arbetstid. Kursen är del i en större satsning på arbetsmiljön.

SM i fönsterputs – anmäl dig

De använder rot- och rutavdragen

Berendsen uppdaterar varumärket

Manuell desinfektion: ”Som att måla med osynlig färg”

Nyhetsbrev

Plus

SIV bättre än nya städstandarden för sjukhus

Den nya svenska standarden för sjukhusstädning ska höja hygiennivåerna i vården och motverka vårdrelaterade infektioner. Men nu får standarden kritik för att ställa lägre krav är Dansk hygienstandard och SIV-dokumentet.

Arkiv

Textilia vann Värmlands landsting

Textilia och landstinget i Värmland har tecknat avtal om textilservice åt landstinget i Värmland. Avtalet har ett värde på 25 miljoner kronor årligen och gäller i tre år med möjlighet till ett års förlängning.

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Coor Finlands vd slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.485