23948sdkhjf

Nya enkla jobb i Landskrona

Landskrona kommun skapar 400 nya, enkla jobb åt kommens många arbetslösa. Syftet är att ge lön i stället för bidrag. Delar av projektet stöter dock på kritik.



I Landskrona saknar 15 procent av de arbetsföra jobb, vilket ska jämföras med övriga Skånes arbetslöshetsnivå på tio procent. För att minska arbetslösheten vill kommunen nu inrätta en ny yrkesgrupp, så kallad servicepersonal, som ska hjälpa till i vård, kök och på administrativa avdelningar i kommunen.

Inom vården handlar det också om att förbättra arbetsmiljön för undersköterskorna och därmed skapa förutsättningar för en bättre patientvård. Servicepersonalen ska då sköta städning och matlagning så att undersköterskorna kan ägna sig åt vård.

Varje anställning i projektet ska vara i ett år, men förhoppningen är att jobben förvandlas till anställningar.

Susanne Borgelius, sektionschef på Arbetsförmedlingen som driver projektet tillsammans med kommunen, säger att om allt går som man vill, kan varje enskild förvaltning permanenta de enkla jobben.

En typ av de enkla jobben har dock väckt debatt, nämligen det tvätteri som kommunen beslutat att starta i egen regi. Tvätteriet ska enbart tvätta kläder och andra textilier från de kommunala verksamheterna.

Tvätteriförbundets vd Daniel Kärrholt är irriterad och anser att kommunen borde kunna upphandla tvätteritjänsterna av privata företag och på det sättet skapa fler jobb.

Men kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) replikerar att det kommunala tvätteriet inte konkurrerar med privat verksamhet eftersom de enbart ska tvätta kommunala textilier.

Men Daniel Kärrholt ser inget hinder i att privata tvätterier tar hand om kommunala arbetskläder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094