Nya enkla jobb i Landskrona

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Landskrona kommun skapar 400 nya, enkla jobb åt kommens många arbetslösa. Syftet är att ge lön i stället för bidrag. Delar av projektet stöter dock på kritik.I Landskrona saknar 15 procent av de arbetsföra jobb, vilket ska jämföras med övriga Skånes arbetslöshetsnivå på tio procent. För att minska arbetslösheten vill kommunen nu inrätta en ny yrkesgrupp, så kallad servicepersonal, som ska hjälpa till i vård, kök och på administrativa avdelningar i kommunen.

Inom vården handlar det också om att förbättra arbetsmiljön för undersköterskorna och därmed skapa förutsättningar för en bättre patientvård. Servicepersonalen ska då sköta städning och matlagning så att undersköterskorna kan ägna sig åt vård.

Varje anställning i projektet ska vara i ett år, men förhoppningen är att jobben förvandlas till anställningar.

Susanne Borgelius, sektionschef på Arbetsförmedlingen som driver projektet tillsammans med kommunen, säger att om allt går som man vill, kan varje enskild förvaltning permanenta de enkla jobben.

En typ av de enkla jobben har dock väckt debatt, nämligen det tvätteri som kommunen beslutat att starta i egen regi. Tvätteriet ska enbart tvätta kläder och andra textilier från de kommunala verksamheterna.

Tvätteriförbundets vd Daniel Kärrholt är irriterad och anser att kommunen borde kunna upphandla tvätteritjänsterna av privata företag och på det sättet skapa fler jobb.

Men kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) replikerar att det kommunala tvätteriet inte konkurrerar med privat verksamhet eftersom de enbart ska tvätta kommunala textilier.

Men Daniel Kärrholt ser inget hinder i att privata tvätterier tar hand om kommunala arbetskläder.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Nyhetsbrev

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Arkiv

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Inspira ökade omsättningen

Så lär städare sig bäst svenska

Ångtvättbilen gav löparna en kalldusch

I lördags gick Stockholm marathon och värmen gjorde loppet till en sann mara. Men Ångtvättbilen var på plats, precis som de senaste 30 åren, och kylde ner löparna med kalla duschar.

Städare hittade guld

En sydkoreansk lokalvårdare på den internationella flygplatsen Incheon hittade guldtackor i en papperskorg. Nu kan han bli miljonär.

Karlsborg tar hem lokalvården

Nominera nu till Clean Bright Awards

Nu är det återigen dags att nominera just din kandidat till årets Clean Bright Awards.

Striden hettar till i Långsele

Coor Finlands vd slutar

Ny ekonomichef till Inspira

Coor växer i Norge med nytt avtal

Golvbranschen slår ett slag för hållbar upphandling

Välkommen Linda Gheysari

Förändringar i Caverion Sveriges ledning

L&T fortsätter hos Sisab

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.124