23948sdkhjf

Arbetsmiljöverket granskar bemanningsbranschen

Det är dubbelt så vanligt att inhyrd personal drabbas av arbetsolyckor jämfört med andra anställda, visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik. Kvinnliga städare är bland de mest drabbade.

Nu ska Arbetsmiljöverket granska bemanningsbranschens förebyggande arbetsmiljöarbete för att se vad som kan göras åt arbetsolyckorna. Under hösten ska verket inspektera 400 arbetsställen. 100 inspektioner görs på bemanningsföretag och 300 på deras kundföretag i olika branscher.

Det är främst fallolyckor, belastningsskador och olyckor med transportutrustning och handverktyg som anmäls. Vanliga skador bland kvinnor är fall- och belastningsskador. Flest arbetsolyckor råkar kvinnliga städare och fordonsmontörer samt manliga truckförare och lagerassistenter ut för.

– Vi kommer i första hand att titta på brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet med inriktning på bland annat arbetsgivares introduktionsansvar, säger Heli Aarnipuro, nationell samordnare av inspektionsinsatsen vid Arbetsmiljöverket.

Enligt Heli Aarnipuro har bemanningsbranschen dokumenterade rutiner för sitt arbetsmiljöarbete.

– Men de måste också jobba praktiskt med rutinerna. Inhyrd personal har många gånger de tyngsta arbetsuppgifterna. De är också ofta på nya arbetsplatser och behöver en säker start för att kunna utföra sina arbetsuppgifter riskfritt. Då är en grundläggande introduktion mycket viktig, säger hon.

Bemanningsanställda omfattas av arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter precis som alla andra anställda. Både arbetsgivare i bemanningsföretag som hyr ut personal och kundföretag som hyr in personal har enligt lagen ansvar för bemanningspersonalens arbetsmiljö.

Fakta: Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivare;

• arbeta aktivt och ha rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet även för inhyrd/uthyrd personal
• se till att kunskaperna om risker i arbetet är tillräckliga hos arbetsledare, chefer och anställda
• undersöka och bedöma risker i arbetsmiljön
• vidta åtgärder för att förebygga olyckor och ohälsa
• utreda och undersöka orsakerna till tillbud, olyckor och arbetssjukdomar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078