23948sdkhjf

Efter sex månader: Rut-tjänsterna tillbaka på 2015 års nivå

Rut-tjänsterna påverkades knappt alls av halveringen av avdragsnivån. Det visar statistik som företaget About Time sammanställt för årets första sex månader. Men de nya rut-tjänsterna kommer att påverka antalet sysselsatta negativt, spår företaget.

About Time, som står bakom affärssystemet TimeWave, utvecklat för tjänsteföretag med fokus på rut- och städbranschen, bygger sin statistik över rut-försäljning, rut-utförare och rut-köpare på Skatteverkets siffror.

Sammanställningen visar att försäljningen i stort sett ligger i nivå med den för 2015, dock låg årets försäljning i juni sju procent över juni månad 2015.



*) I beräkningen av försäljningen har About Time tagit rutavdraget gånger två samt lagt på 10 procent som schablon för övrigt såsom reseavgifter och material. Dock samma påslag för båda åren.

Antalet köpare av rut-tjänster har ökat jämfört med förra året. I juni 2016 var det drygt 6 procent fler köpare än i samma månad 2015 och snittköpet var den månaden 3 094 kronor.



Antalet företag som utförde rut-tjänster var under februari och mars 2016 färre än under samma månader 2015. April till juni har det dock varit ungefär lika många som året före. Sannolikt berodde nedgången i början av året på osäkerheten kring vad sänkningen av avdragsnivån, från 50 000 kronor till 25 000 kronor, skulle innebära. Återhämtningen under april-juni 2016 visar att sänkningen påverkar mycket få rut-köpare (se grafen ovan) och därmed också dem som utför rut-tjänsterna (grafen nedan).



About Times vd Göran Gustafsson skriver i ett nyhetsbrev att de utökade rut-tjänsterna, som trädde i kraft den 1 augusti, kräver en annan kompetens och tillhandahålls av andra typer av företag med mer kvalificerad personal. Detta anser han motverkar rut-avdragets syfte som är att öka antalet okvalificerade jobb.

Han framhåller att om priset är 600 kr per timme för it-hjälp och 300 kr per timme för hemstädning, ger 300 konors rutavdrag en timme it-hjälp men två timmar hemstädning.

Därför föreslår han ett maximalt avdrag på 200 kronor per timme för alla tjänster med rätt till rut- avdrag. Analysen är att med ett maxbelopp på 200 kr per timme (dvs ett pris på 400 kr om avdragsrätten är 50 procent), kommer den absoluta merparten av de okvalificerade rut-tjänsterna att även fortsättningsvis få 50 procents avdrag. De kvalificerade tjänsterna kommer däremot att få ett lägre avdrag eftersom avdraget är maximerat till 200 kronor per timme.

Göran Gustafsson spår att köparna kommer att eftersträva ett lågt pris och därmed maximal effekt av avdraget, vilket kommer att bidra till fler arbetstillfällen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141