Fyra av tio erbjuder svarta tjänster

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Fyra av tio tillfrågade erbjuder svarta städtjänster. I juli gjorde Göteborgs Posten en rundringning för att kolla läget på svartmarknaden sedan rutavdraget sänktes.
GP ringde på tio städannonser på Blocket och Fyndtorget, där både privatpersoner och städbolag annonserar ut städtjänster. 40 procent av de tillfrågade annonsörerna kunde tänka sig att ta betalt svart.
Skatteverkets rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, säger att andelen svartjobb minskat i städbranschen sedan rutavdraget infördes. Och hon tycker det är bra att sex av tio faktiskt sa nej till svarta pengar.
– Det kanske är först senare i höst som vi kan se om regeringens förändringar av rutavdraget har lett till att den svarta delen börjat öka igen, säger hon till GP.

Samtidigt säger Demoskop, som på Skatteverkets uppdrag regelbundet kartlägger svenskars attityder till svartjobb, att människors vilja att köpa svarta städtjänster tydligt ökat sedan årsskiftet. Det vill säga sedan rutavdraget halverades från 50 000 kronor per år till 25 000.
Men han påpekar att det stora antalet nyanlända som behöver tjäna pengar, också kan ha påverkat svartmarknaden.
– Att det finns människor som är villiga att arbeta svart hänger givetvis ihop med efterfrågan, säger han.
Som både Cleannet och Rent skrivit flera gånger tidigare, förlorar både Skatteverket och städbranschen årligen miljardbelopp på den illegala städmarknaden. Men privatpersoner som erbjuder städhjälp utan kvitto, är långt ifrån de enda skattebedragarna i branschen. Även avancerad ekonomisk brottslighet är alltför vanlig.

Regeringen är medveten om situationen i städbranschen och arbetar med ett lagförslag om att arbetsgivarna varje månad, på individnivå, ska redovisa arbetsgivaravgifter till Skatteverket.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mellanchef anklagas för att ta anställdas löner

Saps och Procurator i avtal

Caverion bygger renrum åt Nobel Biocare

Artiklar om Samhall kan ge Guldspade

Tidningen Dagens Arbete är nominerad till det prestigefyllda journalistiska priset Guldspaden för granskningen av hur Samhall utsätter sina anställda för faror, dålig arbetsmiljö och orimlig stress.

Inspira fortsätter hos Tornberget

Tork nominerat till årets Amsterdam Innovation Awards

Nyhetsbrev

Förenade Service vann avtal med Region Skåne

Arkiv

AV jämför ergonomin i däck- och städbranscherna

Arbetstagare i ABW måste kunna säga nej

Aktivitetsbaserade kontor, höga krav på mejl- och telefonkontakter, teknik för arbete var och när som helst och krav på mätningar och dokumentation. Det gränslösa arbetslivet utmanar individer och arbetsgivare att ge plats för återhämtning, menar forskare i två nya rapporter.

Fastighets avvisar etableringsjobben

Nu kan du nominera till Clean Bright Awards 2018!

Clean Bright Awards är branschpriset som lyfter fram förebilder och framtidslöften inom den svenska städ- och servicebranschen. Var med i jakten på branschens talanger och förebilder och bidra till att uppmärksamma dem som leder branschen framåt. Nominera din kandidat!

Plus

Grå romber gjorde Umeås Utopia unikt

Vileda Professional är ett av de företag i Sverige som både tillverkar och säljer skrap-, kombi- och torkmattor. Det vill säga hela entrézoner. Mårten Widborg är Viledas ansvarige för entrémattorna och Rent har träffat honom.

Plus

Doggys entré gick från ful till fin

Företaget Doggy i Vårgårda tillverkar hund- och kattmat. Till kontoret kommer dagligen, förutom personalen, också flera håriga hundar. Fram till för två år sedan var företagets entré en lite av ett fuktigt grustag. Idag är den både torr och snygg.

Alla får inte skydd mot mässling

I samband med mässlingutbrottet i Göteborg vid årsskiftet, kartlades all städpersonal på sjukhusen. 150 lokalvårdare omplacerades eller stängdes tillfälligt av med lön. Men alla sjukhus i landet har inte samma beredskap för städpersonalen.

Med en slutspurt skapade Sodexo 201 praktikplatser

Hotellrummet är en bakteriehärd

Plus

Seriösa företag tar trakasserier på stort allvar

Sexuella trakasserier förekommer i städbranschen, det pekar fackförbunden, forskning och vittnesmål på. Trakasserier som inte tas på allvar leder till psykisk ohälsa och sjukskrivningar. Värst drabbade är kvinnor i den informella städsektorn.

Emma Unevik: ”EU tar upp precis det vi ville”

EU-kommissionen har meddelat att svenska staten måste förbättra kontrollen av merkostnadsersättningen till Samhall. Beslutet är efterlängtat av Almega Städföretagen, säger organisationens ordförande Emma Unevik.

Kalmar testar avjoniserat vatten

Alla överens om etableringsjobben

Arbetsmarknadens parter och regeringen är nu överens om den nya anställningsformen, som fått namnet etableringsjobb. Anställningsformen, som innebär visstidsanställningar på högst två år, innebär vissa lagändringar och kan träda i kraft först under andra halvan 2019.

Reviderat EU-direktiv kan minska lönedumpning

Samhall anlitar underentreprenörer

Skippad hotellstädning hjälper barn

Sedan ett halvår tillbaka har många av Nordic Choice Hotels gäster valt bort städning och nya handdukar. Istället är de med och bidrar till att hotellkedjan donerar pengar till UNICEF. Hittills har Nordic Choice Hotels gäster skänkt 130 000 övernattningar till UNICEF:s arbete mot människohandel.

Henrik Järleskog ny på Sodexo

Ersta Städtjänster köpt av Vardagsfrid

Älvkarleby tar hem städningen

Nytt uppdrag till Inspira

Sodexo i Uppsala stoppar hunger

Delningstjänst vann innovationspris

Ny regionchef Syd/Väst till Caverion

Ängelholm städar skolor med robot

Ny chef för Borago Konsult

Miab/NCA blir Miab

Helen Warg-Friberg till Procurator

Sodexo fick "Gold Class" igen

Toan som spolar och torkar dig där bak

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.178