23948sdkhjf

Fyra av tio erbjuder svarta tjänster


Fyra av tio tillfrågade erbjuder svarta städtjänster. I juli gjorde Göteborgs Posten en rundringning för att kolla läget på svartmarknaden sedan rutavdraget sänktes.
GP ringde på tio städannonser på Blocket och Fyndtorget, där både privatpersoner och städbolag annonserar ut städtjänster. 40 procent av de tillfrågade annonsörerna kunde tänka sig att ta betalt svart.
Skatteverkets rikssamordnare mot grov ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, säger att andelen svartjobb minskat i städbranschen sedan rutavdraget infördes. Och hon tycker det är bra att sex av tio faktiskt sa nej till svarta pengar.
– Det kanske är först senare i höst som vi kan se om regeringens förändringar av rutavdraget har lett till att den svarta delen börjat öka igen, säger hon till GP.

Samtidigt säger Demoskop, som på Skatteverkets uppdrag regelbundet kartlägger svenskars attityder till svartjobb, att människors vilja att köpa svarta städtjänster tydligt ökat sedan årsskiftet. Det vill säga sedan rutavdraget halverades från 50 000 kronor per år till 25 000.
Men han påpekar att det stora antalet nyanlända som behöver tjäna pengar, också kan ha påverkat svartmarknaden.
– Att det finns människor som är villiga att arbeta svart hänger givetvis ihop med efterfrågan, säger han.
Som både Cleannet och Rent skrivit flera gånger tidigare, förlorar både Skatteverket och städbranschen årligen miljardbelopp på den illegala städmarknaden. Men privatpersoner som erbjuder städhjälp utan kvitto, är långt ifrån de enda skattebedragarna i branschen. Även avancerad ekonomisk brottslighet är alltför vanlig.

Regeringen är medveten om situationen i städbranschen och arbetar med ett lagförslag om att arbetsgivarna varje månad, på individnivå, ska redovisa arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079