23948sdkhjf

Nu är det bevisat: Ekovatten fungerar



Städning med så kallat ekovatten är minst lika effektiv som traditionell städning. Det visar en oberoende undersökning som Borago gjort på uppdrag av Motala kommun.

Cleannet skrev tidigare i år om den Svanenmärkta förskolan Västra Bråstorp i Motala som börjat städa med enbart ekologiskt vatten och mikroduk, inget kem. Ekologiskt vatten är vanligt dricksvatten som är renat från sitt naturliga innehåll, som exempelvis mineraler. Vattnet blir därmed obalanserat och sägs dra till sig smuts för att återställa sin balans.

Metoden har tagits fram av företaget SSG i Motala, som själva använder den för fönsterputsning.

Men eftersom metoden är relativt ny ställde sig kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet frågande till om det verkligen blir tillräckligt rent. Enheten krävde att metoden utvärderades och att det bevisades att städning med enbart ekologiskt vatten ger samma resultat som städning med rengöringsmedel.

En sådan oberoende undersökning har nu gjorts av Borago, som använt ATP-mätningar på plats och gått igen vetenskapliga artiklar, för att säkerställa ekovattnets rengörande förmåga. Resultatet blev positivt och kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet är nöjd. I ett svar till förskolan skriver myndigheten: " Vi har nu ingenting att invända mot att ni fortsätter använda ekovattnet vid städning i era lokaler, utan tycker det är positivt att det går att minska på kemikalierna."

Och Kjell Barman, chef för kommunens städverksamhet, tycker att det, nu när den positiva effekten är bevisad, känns ännu bättre att satsa mer på kemikaliefri städning.

Städverksamheten har länge jobbat för att minska kemikalieanvändningen och har på åtta år halverat den genom att använda nya städmetoder. Från 5800 liter om året till 2700 liter.

Förskolan Västra Bråstorp är Motala kommuns pilotprojekt för att städa kemikaliefritt med hjälp av ekovatten.

Borago har dock en del funderingar kring om det är den mekaniska bearbetningen med mikroduken som främst gör rent och om det i så fall är av mindre betydelse om mikroduken används tillsammans med ekovatten, allrent eller kranvatten. I rapporten ställs också frågan om vattnets hårdhet har någon betydelse för resultatet. Motala kommun har mjukt vatten vilket innebär att det är låga halter av mineraler i vattnet.



Boragos jämförande studie mellan Västra Bråstorps förskola, som städas med ekovatten och förskolan Fågeltorp, som städas med traditionella metoder. Mätvärdena anger ATP-värden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11