23948sdkhjf

Ny upphandlingsstrategi klar

Den 30 juni tog regeringen beslut om ett tydligare strategiskt perspektiv på hur staten ska använda de dryga 600 miljarder kronor som omsätts i offentliga upphandlingar årligen. Bland annat ska alla upphandlande myndigheter stödja regeringens övergripande prioriteringar om sysselsättning, klimat och miljö.



Med den nationella upphandlingsstrategin vill regeringen ”synliggöra de positiva effekter som kan uppnås genom ett strategiskt förhållningssätt till inköp”. Upphandlingar ska användas strategiskt för att stödja regeringens övergripande prioriteringar om sysselsättning, klimat och miljö, men också för att nå verksamhetsmål. Strategin vänder sig till företrädare och medarbetare på statliga myndigheter, kommuner, landsting och andra upphandlande myndigheter. Upphandling ska vara en strategisk funktion där myndighetsledningen måste ta ansvar för att verksamhetens mål genomsyrar hela upphandlingsprocessen.

Strategin har ett tydligt fokus på innovationer och för att lyckas måste det offentliga har ett bra samarbete med näringslivet där man genom dialog och funktionsupphandlingar kan hitta nya lösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109