23948sdkhjf

Ännu en förskola skippar kemet



Håbo kommun har under våren genomfört ett lyckat pilotprojekt med kemikaliefri städning. En av de första enheterna att prova metoden var Råbydals förskola.

Men förskolan använder inte enbart mikrofiberdukar och vanligt vatten, utan det ska vara partikelfritt vatten. Partikelfritt vatten är vatten som rensats på alla naturligt förekommande partiklar och därför lider brist på balans. Vattnet behöver sina partiklar och strävar efter att återställa sin balans genom att dra åt sig nya partiklar, det vill säga smuts, från de ytor det kommer i kontakt med.

Sedan är det bara att eftertorka med mikrofiberduk eller -mopp.

Till all duk- och mopptvätt används dessutom biologiska tvättmedel och 30-gradigt vatten.

Lokalvårdschefen Yvonne Dalberg Borgström säger att de fick frågan om de ville delta i ett projekt i vilket de fick mäta hur rena ytorna blev efter rengöring med traditionella metoder jämfört med enbart vatten och mikrofiber.

– Målet är att alla förskolor ska rengöras utan kemprodukter, men först får vi se vad det här pilotprojektet ger.


Mätningar av bakteriehalten på de rengjorda ytorna har gjorts vid ett par tillfällen under våren av Frank Axelsson, Hygiene Diagnostiks AB och visar enligt kommunen på mycket goda resultat, jämfört med traditionell städning. Uppföljande mätningar ska skötas av lokalvårdens arbetsledare.


Enligt Enköpings-Posten var lokalvårdarna till en början skeptiska. Men idag har de tänkt om.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096