23948sdkhjf

Karlshamns Städgrupp kör fossilfritt

Foto: Caroline Augustinsson Kidebäck

Till år 2020 ska samtliga av Karlshamns kommuns bilar och lastbilar drivas av förnybart bränsle. Den kommunala enheten Städservice är först ut och kör nu två helt eldrivna bilar.

De två mörkblå bilarna behövs för den så kallade Servicegruppens arbete då de utför beställda städjobb inom hela kommunen, löser akuta städuppdrag och fungerar som vikariepool vid korttidsfrånvaro inom hela organisationen Städservice.

Bilarna kan köras 15 mil innan de måste laddas och trots litenheten rymmer bagaget mycket städutrustning.

Servicegruppens medlem Karin Nyberg säger:

– Det här är framtidens bilar. De är härliga att köra och trots att de smyger fram är det rejält tryck i dem.

Chefen för Städservice, Pelle Karlsson, hoppas att Servicegruppens fossilfria körande väcker intresse hos fler kommunala verksamheter så att ytterligare fordon med förnybart drivmedel köps in.

– Vi jobbar aktivt för att få in fler fossilfria fordon och uppnå målet till 2020. Av kommunens 269 bilar och lastbilar går idag 47 procent på förnybart bränsle, såsom el, biogas eller etanol, säger Pelle Karlsson.

FAKTA: Karlshamns kommun är med i Green Charge

Koldioxidutsläppen är en av de största faktorerna till världens klimatförändringar. Transporter och bilåkande utgör en stor del av dessa utsläpp.
Fordon som går på förnybara drivmedel minskar vår klimatpåverkan och begränsar klimatförändringarna.
Karlshamns kommun medverkar i Green Charge fas 2. Det är ett projekt där kommuner, företag och akademin i sydostregionen samverkar för att skapa en hållbar omställning till en mer energieffektiv och fossilfri fordonsflotta.
Under projektåren 2015-2018 ska kommunen aktivt stödja och verka för att uppnå målet om en regionalt fossiloberoende fordonsflotta till 2030.
Kommunen som organisation ska sträva efter att vara fossilfria senast 2020. För att bli fossilfria ska kommunen investera i egna fossilfria fordon och i grön infrastruktur.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078