Falu kommun tar hem städningen

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Den 1 juli tar Falu kommun tillbaka städningen i egen regi, för 16 förskolor samt elva grundskolor och fritidshem. I september slås dessutom städ- och kostenheterna ihop.

Städningen, som nu ska ske i egen regi, har skötts av ISS sedan 2012 och gäller skollokaler i Svärdsjö, Linghed, Liljan, Enviken, Danholn,Toftbyn, Sundborn, Grycksbo, Sågmyra och Bjursås. Tillsammans utgör de 25 procent av samtliga skolor i Falu kommun.

Grycksboskolan

I Grycksbo, Sundborn och Enviken (Rönndalen) ingår även biblioteken med tillhörande toaletter, som är öppna för allmänheten. De lokalerna ska städas även under loven.

Serviceavdelningens chef Per-Erik Hansson, berättar att Falun skiftat mellan externt och internt skött städning hela fyra gånger under årens lopp.

– Men nu har kommunen ingått ett avtal med Kommunal om heltid åt alla och behöver ta hem städningen för att kunna erbjuda 100 procents arbetstid. Vi erbjuder också personalen att få personligt anpassad arbetstid, alla vill ju inte ha heltid. Det handlar om att vara en god arbetsgivare.

De medarbetare som nu skall serva skolan med städ- och serviceuppdrag är personal som har arbetat i områdena tidigare och är väl förtrogna med lokalerna. Men Serviceförvaltningen har också nyanställt för att säkra kvaliteten i det nya uppdraget.

Ytterligare en åtgärd är att slå ihop städ- och kostenheterna, för att på så vis kunna ge personalen i köken på förskolorna full arbetstid. Den förändringen träder i kraft den 1 september.

– Vi ser här möjligheten att göra kombinationer där personal kan komma att arbeta inom flera yrkesområden som kost, lokalvård, enklare servicetjänster som att byta lampor, fylla på kaffeautomater och liknande uppdrag, säger Per-Erik Hansson.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Nyhetsbrev

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Arkiv

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Inspira ökade omsättningen

Så lär städare sig bäst svenska

Ångtvättbilen gav löparna en kalldusch

I lördags gick Stockholm marathon och värmen gjorde loppet till en sann mara. Men Ångtvättbilen var på plats, precis som de senaste 30 åren, och kylde ner löparna med kalla duschar.

Städare hittade guld

En sydkoreansk lokalvårdare på den internationella flygplatsen Incheon hittade guldtackor i en papperskorg. Nu kan han bli miljonär.

Karlsborg tar hem lokalvården

Nominera nu till Clean Bright Awards

Nu är det återigen dags att nominera just din kandidat till årets Clean Bright Awards.

Striden hettar till i Långsele

Coor Finlands vd slutar

Ny ekonomichef till Inspira

Coor växer i Norge med nytt avtal

Golvbranschen slår ett slag för hållbar upphandling

Välkommen Linda Gheysari

Förändringar i Caverion Sveriges ledning

L&T fortsätter hos Sisab

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128