Stor psykisk press på städare

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Städare och fönsterputsare sjukskrivs för depression, ångest eller stress oftare än andra yrkesgrupper. Det visar färsk statistik från Afa Försäkring.

Av Afas statistik över allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro framgår att det högsta antalet fall av långvarig sjukskrivning per 1 000 sysselsatta, finns inom gruppen städare och fönsterputsare. I de två yrkesgrupperna var 43 av 1 000 sysselsatta sjukskrivna mer än 90 dagar under 2014.Totalt sett har sjukskrivningarna ökat de senaste åren och värst drabbade är kvinnorna. År 2009 var antalet sjukskrivna kvinnor 24 000 och 2014 hade antalet ökat till 42 000, det är en ökning med 75 procent. För män är motsvarande ökning 42 procent, från 16 000 år 2009 till 22 000 år 2014.

Ökningen var dock inte lika stor mellan 2013 och 2014 som den var mellan 2012 och 2013. De långa sjukfallen ökade med 5 procent för anställda inom Svenskt Näringsliv/LO och 6 procent inom Kommuner och landsting mellan 2013 och 2014.

Även längden på sjukrivningarna har ökat. För kvinnor var medianlängden för de långa sjukfallen 288 dagar år 2013, medan den 2014 hade ökat till 299 dagar. Motsvarande ökning för männen är 231 dagar till 239 dagar.

De vanligaste diagnoserna vid långvarig sjukskrivning, det vill säga mer än 90 dagar, är psykiska och muskuloskeletala diagnoser. De psykiska diagnoserna är uppdelade på depression, ångest och stressrelaterade sjukdomar. De muskuloskeletala är uppdelade på ledsjuksomar, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukdelarna, exempelvis musklerna.

Antalet muskuloskeletala diagnoser ökar med stigande ålder och är den vanligaste diagnosen i den äldsta åldersgruppen, 56-65 år. Psykiska diagnoser är vanligast i åldersgruppen 36-45 år. Tillsammans utgjorde de två diagnosgrupperna 66 procent av kvinnornas och 58 procent av männens långvariga sjukfrånvaro.

Den relativa frekvensen av långvarig sjukskrivning är högst i Västra Götalands län och lägst i Stockholms län. Skillnaderna mellan länen kan delvis förklaras av demografiska skillnader i åldersfördelning och näringslivs­struktur mellan länen.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Nyhetsbrev

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Arkiv

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Inspira ökade omsättningen

Så lär städare sig bäst svenska

Ångtvättbilen gav löparna en kalldusch

I lördags gick Stockholm marathon och värmen gjorde loppet till en sann mara. Men Ångtvättbilen var på plats, precis som de senaste 30 åren, och kylde ner löparna med kalla duschar.

Städare hittade guld

En sydkoreansk lokalvårdare på den internationella flygplatsen Incheon hittade guldtackor i en papperskorg. Nu kan han bli miljonär.

Karlsborg tar hem lokalvården

Nominera nu till Clean Bright Awards

Nu är det återigen dags att nominera just din kandidat till årets Clean Bright Awards.

Striden hettar till i Långsele

Coor Finlands vd slutar

Ny ekonomichef till Inspira

Coor växer i Norge med nytt avtal

Golvbranschen slår ett slag för hållbar upphandling

Välkommen Linda Gheysari

Förändringar i Caverion Sveriges ledning

L&T fortsätter hos Sisab

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18