Stor psykisk press på städare

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Städare och fönsterputsare sjukskrivs för depression, ångest eller stress oftare än andra yrkesgrupper. Det visar färsk statistik från Afa Försäkring.

Av Afas statistik över allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro framgår att det högsta antalet fall av långvarig sjukskrivning per 1 000 sysselsatta, finns inom gruppen städare och fönsterputsare. I de två yrkesgrupperna var 43 av 1 000 sysselsatta sjukskrivna mer än 90 dagar under 2014.Totalt sett har sjukskrivningarna ökat de senaste åren och värst drabbade är kvinnorna. År 2009 var antalet sjukskrivna kvinnor 24 000 och 2014 hade antalet ökat till 42 000, det är en ökning med 75 procent. För män är motsvarande ökning 42 procent, från 16 000 år 2009 till 22 000 år 2014.

Ökningen var dock inte lika stor mellan 2013 och 2014 som den var mellan 2012 och 2013. De långa sjukfallen ökade med 5 procent för anställda inom Svenskt Näringsliv/LO och 6 procent inom Kommuner och landsting mellan 2013 och 2014.

Även längden på sjukrivningarna har ökat. För kvinnor var medianlängden för de långa sjukfallen 288 dagar år 2013, medan den 2014 hade ökat till 299 dagar. Motsvarande ökning för männen är 231 dagar till 239 dagar.

De vanligaste diagnoserna vid långvarig sjukskrivning, det vill säga mer än 90 dagar, är psykiska och muskuloskeletala diagnoser. De psykiska diagnoserna är uppdelade på depression, ångest och stressrelaterade sjukdomar. De muskuloskeletala är uppdelade på ledsjuksomar, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukdelarna, exempelvis musklerna.

Antalet muskuloskeletala diagnoser ökar med stigande ålder och är den vanligaste diagnosen i den äldsta åldersgruppen, 56-65 år. Psykiska diagnoser är vanligast i åldersgruppen 36-45 år. Tillsammans utgjorde de två diagnosgrupperna 66 procent av kvinnornas och 58 procent av männens långvariga sjukfrånvaro.

Den relativa frekvensen av långvarig sjukskrivning är högst i Västra Götalands län och lägst i Stockholms län. Skillnaderna mellan länen kan delvis förklaras av demografiska skillnader i åldersfördelning och näringslivs­struktur mellan länen.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tork berättar om prisade Tork PaperCircle

Drop in om lokalvårdaren som ville upp och lyckades

ECJ ropar något för högt

Enligt European Cleaning Journal visar en svensk forskningsstudie att lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som kan ha ökad risk att få MS (multipel skleros). Detta är dock något som studiens försteförfattare Dr Anna Hedström förnekar.

Tre som kan bli Årets Städföretag

Taggad vd för nya Nordexia

I december 2017 bildades Nordexia i syfte att köpa Nilfisks kem- och redskapsdivision, som var till försäljning. Affärsområdeschefen Roland Andersson ingick i köpet och blev vd. Nu stortrivs han på nya jobbet.

Kenth Linder till Supplies Direct City

Nyhetsbrev

Holländska ISS säljer kundportfölj

Arkiv

Drop in om vägledningen för upphandling

Ny chans att lyssna till Jesper Low

Tips för att bli en bättre ledare

Sodexo hjälper nya företag accelerera

Först ut på Facility Nordic-dagen

Drop in-seminarie: Dags att städa upp i patriarkatet

Berendsen fortsätter med biogas

Tranås Hemservice köpt av Städarna

Hotellstädare borde ha överfallslarm

Orbotech expanderar i Malmö

Orbotech expanderar i syd och öppnar nytt center i Malmö.

Kolla in programmet för Drop In-seminarierna!

Nordic Cleanware inviger nya lokalen 14 september

Deb 16 juli flyttade Nordic Cleanware från Nobelvägen i Malmö till rymliga lokaler på Stenyxegatan 25 B i Fosie, även det i Malmö.

Sodexo får fina certifikat

Sodexo har tagit emot nordiska certifikat från Intertek, en global helhetsleverantör som säkerställer kvalitet, hållbarhet och säkerhet.

Han blir ny Coor-vd i Finland

Inspira får hållbarhetschef

Glöm inte anmäla dig till Clean & Facility!

Stor fest hos Supplies Direct City

Under ett par intensiva timmar var det fullt hus när Supplies Direct City höll öppet hus den 31 augusti i de nya lokalerna i Årsta.

Här är finalisterna i årets Clean Bright Awards!

Effekt sköter servicen åt Interoc Bygg

ISS valde Fönsterputsgrossisten

USA-ambassad säljer toapapper

Ikaros börjar sälja städmateriel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132