23948sdkhjf

Städvarslet rör procent eller krontal



2,2 procent i löneökning eller 590 kronor i reda pengar? Det är vad strejkvarslet, som Fastighetsanställdas förbund och SEKO lagt, handlar om. Om parterna inte kommer överens träder konflikten i kraft den 15 juni klockan 06:00.

I årets avtalsrörelse finns två riktmärken för löneökningarna. Ett för industriförbunden på 2,2 procent och ett i krontal på minst 590 kronor. Det senare förhandlades fram av Handelsanställdas förbund i april och godkändes av LO och Svenskt Näringsliv, som en satsning på de lågavlönade kvinnodominerade förbunden.

Almega Städföretagen och Almega Tjänsteförbunden motsätter sig löneökningen i krontal, vilket räknat på snittlönen i städbranschen skulle ge 2,64 procent i stället för 2,2. Almega anser att det är avtalet som industrin fått, som ska utgöra riktmärke även för städföretagen.

Fackförbunden strider för att deras medlemmar till mycket stor del utgörs av lågavlönade kvinnor, som liksom de Handelsanställda har rätt att få det av LO och Svenskt Näringsliv godkända märket på minst 590 kronor.

Det lagda varslet gäller:

Övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt förbud av inhyrning av personal inom avtalets tillämpningsområde.
Total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs vid särskilt utvalda arbetsplatser, vid Sodexo AB, ISS Facility Services AB, Coor Service Management AB, Compass Group AB, Westmanlands Städ & Flytt och Inspira AB.

Arbetstagare som genomgår utbildning, har semester, är tjänstlediga eller sjukskrivna undantas från stridsåtgärderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11