23948sdkhjf

Arbetssjukdom vanligaste orsaken till varför kvinnor sjukskrivs



Enligt färsk statistik från Arbetsmiljöverket, är kvinnliga städare fortfarande bland de 14 mest utsatta yrkesgrupperna, när det gäller sjukfrånvaro med arbetsrelaterade orsaker.

Bland de hundratals yrken som Arbetsmiljöverket undersökt utifrån sjukskrivningar på grund av arbetssjukdom, kommer kvinnliga städare på 14:de plats. Kvinnliga montörer toppar sjukdomsstatistiken, följda av säkerhetspersonal, metallhantverkare och reparatörer.

Städare finns inte på listan över de mest sjukdomsutsatta yrkesgrupperna bland män.

Totalt anmälde 1 383 städare arbetsskada eller sjukdom under 2015. Av dem var 962 kvinnor och 341 män. Av de totalt 1 383 städarna arbetade hela 1 275 med hotell- eller kontorsstädning, vilket därmed framstår som de klart mest slitsamma arbetsuppgifterna för städpersonal.

Förslitningsskador är en viktig orsak till varför kvinnliga städare sjukskrivs. Men ungefär var tredje anmälan om arbetssjukdom uppges vara orsakad av organisatoriska eller sociala faktorer. När det gäller kvinnor misstänks drygt 44 procent av anmälningarna om arbetssjukdom ha dessa orsaker. Därmed blir det den vanligaste orsaken till anmäld arbetssjukdom bland kvinnor.

Det handlar ofta om alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt, samt om problem i relationerna på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter som trädde i kraft den 31 mars i år är inriktade på att komma till rätta med de organisatoriska och sociala problem som leder till att personal blir sjuk. Det är nu arbetsgivarnas ansvar att schemalägga personalens arbetspass på ett sådant sätt att de inte utsätts för onödig stress. Det är också arbetsgivarens ansvar att motverka mobbning och trakasserier.

Arbetsgivare som inte lever upp till de nya föreskrifterna kan beläggas med vite.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062