Svanen ger vinst för miljö och kassa

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Färska siffror från tre företag som Svanenmärkt sina städtjänster visar på stora miljövinster sedan de klarat Svanens krav. Nu är det upp till privata och offentliga upphandlare att anlita Svanenmärkta städföretag.

Städpersonalen på Universitetsservice vid Lunds universitet har minskat användningen av städkemikalier med två tredjedelar. Det ger en rejäl besparing då man årligen städar en yta som motsvarar 5 200 fotbollsplaner.

Liselott Olsson, driftsledare för Lunds Universitetsservice, framhåller att de har minskat sina kostnader betydligt sedan de började arbeta för att klara Svanens krav.

– Till exempel har vi blandat till en färdig brukslösning med städkemikalier istället för att som tidigare använda koncentrat direkt. Det gör att vi minskat användningen med två tredjedelar.

Städleverantören Rahms ökat andelen miljömärkta städkemikalier från 86 procent till 98 procent. Det betyder att nästan all yta som företaget städar, motvarande 4 480 fotbollsplaner årligen, nu städas med miljömärkta rengöringsmedel.


Cecilia Gällstedt, driftschef Rahms, säger att det inte är någon skillnad på hur rent det blir.

– Man ska heller inte använda för mycket städkemikalier utan det är främst städmetoden och redskapet som ska göra rent. Att minska vår städkemförbrukning och dessutom använda miljömärkt städkem har enbart varit positivt för vår personal, kunder och för företaget.

Även Samhall har fått sina städtjänster Svanenmärkta, vilket har inneburit att man sparat in nästan en femtedel av de kemikalier man tidigare använde. Dessutom har andelen miljömärkta städkemikalier ökat från 76 procent till 83 procent.

Samhall har också ”plastbantat” med ca 37 procent per år, vilket innebär att nästan var fjärde plastpåse har sparats in.

Marie Hansson, som arbetar med strategisk affärsutveckling på Samhall, säger att de är noga med att tydliggöra hur mycket resurser de sparar in.

– Vi återkopplar vinsterna till både medarbetarna, ledningen och slutkunden. Det är viktigt att vi förankrar arbetet så att vi även i fortsättningen klarar Svanens krav och behåller vårt certifikat.

Och Elsa Levinson, produktansvarig för städtjänster på Miljömärkning Sverige, framhåller att om Sverige ska nå upp till sina nationella miljömål, måste privata och offentliga beställare att ta sitt miljöansvar och anlita Svanenmärkta städföretag.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Nyhetsbrev

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Arkiv

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Inspira ökade omsättningen

Så lär städare sig bäst svenska

Ångtvättbilen gav löparna en kalldusch

I lördags gick Stockholm marathon och värmen gjorde loppet till en sann mara. Men Ångtvättbilen var på plats, precis som de senaste 30 åren, och kylde ner löparna med kalla duschar.

Städare hittade guld

En sydkoreansk lokalvårdare på den internationella flygplatsen Incheon hittade guldtackor i en papperskorg. Nu kan han bli miljonär.

Karlsborg tar hem lokalvården

Nominera nu till Clean Bright Awards

Nu är det återigen dags att nominera just din kandidat till årets Clean Bright Awards.

Striden hettar till i Långsele

Coor Finlands vd slutar

Ny ekonomichef till Inspira

Coor växer i Norge med nytt avtal

Golvbranschen slår ett slag för hållbar upphandling

Välkommen Linda Gheysari

Förändringar i Caverion Sveriges ledning

L&T fortsätter hos Sisab

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121