Svanen ger vinst för miljö och kassa

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Färska siffror från tre företag som Svanenmärkt sina städtjänster visar på stora miljövinster sedan de klarat Svanens krav. Nu är det upp till privata och offentliga upphandlare att anlita Svanenmärkta städföretag.

Städpersonalen på Universitetsservice vid Lunds universitet har minskat användningen av städkemikalier med två tredjedelar. Det ger en rejäl besparing då man årligen städar en yta som motsvarar 5 200 fotbollsplaner.

Liselott Olsson, driftsledare för Lunds Universitetsservice, framhåller att de har minskat sina kostnader betydligt sedan de började arbeta för att klara Svanens krav.

– Till exempel har vi blandat till en färdig brukslösning med städkemikalier istället för att som tidigare använda koncentrat direkt. Det gör att vi minskat användningen med två tredjedelar.

Städleverantören Rahms ökat andelen miljömärkta städkemikalier från 86 procent till 98 procent. Det betyder att nästan all yta som företaget städar, motvarande 4 480 fotbollsplaner årligen, nu städas med miljömärkta rengöringsmedel.


Cecilia Gällstedt, driftschef Rahms, säger att det inte är någon skillnad på hur rent det blir.

– Man ska heller inte använda för mycket städkemikalier utan det är främst städmetoden och redskapet som ska göra rent. Att minska vår städkemförbrukning och dessutom använda miljömärkt städkem har enbart varit positivt för vår personal, kunder och för företaget.

Även Samhall har fått sina städtjänster Svanenmärkta, vilket har inneburit att man sparat in nästan en femtedel av de kemikalier man tidigare använde. Dessutom har andelen miljömärkta städkemikalier ökat från 76 procent till 83 procent.

Samhall har också ”plastbantat” med ca 37 procent per år, vilket innebär att nästan var fjärde plastpåse har sparats in.

Marie Hansson, som arbetar med strategisk affärsutveckling på Samhall, säger att de är noga med att tydliggöra hur mycket resurser de sparar in.

– Vi återkopplar vinsterna till både medarbetarna, ledningen och slutkunden. Det är viktigt att vi förankrar arbetet så att vi även i fortsättningen klarar Svanens krav och behåller vårt certifikat.

Och Elsa Levinson, produktansvarig för städtjänster på Miljömärkning Sverige, framhåller att om Sverige ska nå upp till sina nationella miljömål, måste privata och offentliga beställare att ta sitt miljöansvar och anlita Svanenmärkta städföretag.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu finns SABO:s och SBS städhandbok

Välstädade fastigheter är avgörande för hyresgästernas trivsel och stolthet över sitt bostadsområde, men städning är en konst och för att lyckas behövs god planering och kunskap hos alla involverade. Därför har SABO och Städbranschen Sverige tagit fram städhandboken Rena hus.

Så tycker vi om flexibelt arbetssätt

Det pratas mycket om digitalisering och moderna arbetsplatser just nu. Samtidigt visar Randstads senaste undersökning att merparten av den svenska arbetskraften fortfarande jobbar på ett traditionellt sätt. Under kontorstid och på en specifik plats. Ett skifte är dock på gång.

SBS Branschdagar drog 70 deltagare

Miab vann avtal med Göteborgs Energi

MIABs verksamhet i region syd växer genom det nyligen tecknade avtalet med Göteborgs Energi. Avtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning.

Mellanchef anklagas för att ta anställdas löner

Saps och Procurator i avtal

Nyhetsbrev

Caverion bygger renrum åt Nobel Biocare

Arkiv

Artiklar om Samhall kan ge Guldspade

Tidningen Dagens Arbete är nominerad till det prestigefyllda journalistiska priset Guldspaden för granskningen av hur Samhall utsätter sina anställda för faror, dålig arbetsmiljö och orimlig stress.

Inspira fortsätter hos Tornberget

Tork nominerat till årets Amsterdam Innovation Awards

Förenade Service vann avtal med Region Skåne

AV jämför ergonomin i däck- och städbranscherna

Arbetstagare i ABW måste kunna säga nej

Aktivitetsbaserade kontor, höga krav på mejl- och telefonkontakter, teknik för arbete var och när som helst och krav på mätningar och dokumentation. Det gränslösa arbetslivet utmanar individer och arbetsgivare att ge plats för återhämtning, menar forskare i två nya rapporter.

Fastighets avvisar etableringsjobben

1

Nu kan du nominera till Clean Bright Awards 2018!

Clean Bright Awards är branschpriset som lyfter fram förebilder och framtidslöften inom den svenska städ- och servicebranschen. Var med i jakten på branschens talanger och förebilder och bidra till att uppmärksamma dem som leder branschen framåt. Nominera din kandidat!

Plus

Grå romber gjorde Umeås Utopia unikt

Vileda Professional är ett av de företag i Sverige som både tillverkar och säljer skrap-, kombi- och torkmattor. Det vill säga hela entrézoner. Mårten Widborg är Viledas ansvarige för entrémattorna och Rent har träffat honom.

Plus

Doggys entré gick från ful till fin

Företaget Doggy i Vårgårda tillverkar hund- och kattmat. Till kontoret kommer dagligen, förutom personalen, också flera håriga hundar. Fram till för två år sedan var företagets entré en lite av ett fuktigt grustag. Idag är den både torr och snygg.

Alla får inte skydd mot mässling

I samband med mässlingutbrottet i Göteborg vid årsskiftet, kartlades all städpersonal på sjukhusen. 150 lokalvårdare omplacerades eller stängdes tillfälligt av med lön. Men alla sjukhus i landet har inte samma beredskap för städpersonalen.

Med en slutspurt skapade Sodexo 201 praktikplatser

Hotellrummet är en bakteriehärd

Plus

Seriösa företag tar trakasserier på stort allvar

Sexuella trakasserier förekommer i städbranschen, det pekar fackförbunden, forskning och vittnesmål på. Trakasserier som inte tas på allvar leder till psykisk ohälsa och sjukskrivningar. Värst drabbade är kvinnor i den informella städsektorn.

Emma Unevik: ”EU tar upp precis det vi ville”

EU-kommissionen har meddelat att svenska staten måste förbättra kontrollen av merkostnadsersättningen till Samhall. Beslutet är efterlängtat av Almega Städföretagen, säger organisationens ordförande Emma Unevik.

Kalmar testar avjoniserat vatten

Alla överens om etableringsjobben

Arbetsmarknadens parter och regeringen är nu överens om den nya anställningsformen, som fått namnet etableringsjobb. Anställningsformen, som innebär visstidsanställningar på högst två år, innebär vissa lagändringar och kan träda i kraft först under andra halvan 2019.

Henrik Järleskog ny på Sodexo

Ersta Städtjänster köpt av Vardagsfrid

Älvkarleby tar hem städningen

Nytt uppdrag till Inspira

Sodexo i Uppsala stoppar hunger

Delningstjänst vann innovationspris

Ny regionchef Syd/Väst till Caverion

Ängelholm städar skolor med robot

Ny chef för Borago Konsult

Miab/NCA blir Miab

Helen Warg-Friberg till Procurator

Sodexo fick "Gold Class" igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17