Svanen ger vinst för miljö och kassa

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Färska siffror från tre företag som Svanenmärkt sina städtjänster visar på stora miljövinster sedan de klarat Svanens krav. Nu är det upp till privata och offentliga upphandlare att anlita Svanenmärkta städföretag.

Städpersonalen på Universitetsservice vid Lunds universitet har minskat användningen av städkemikalier med två tredjedelar. Det ger en rejäl besparing då man årligen städar en yta som motsvarar 5 200 fotbollsplaner.

Liselott Olsson, driftsledare för Lunds Universitetsservice, framhåller att de har minskat sina kostnader betydligt sedan de började arbeta för att klara Svanens krav.

– Till exempel har vi blandat till en färdig brukslösning med städkemikalier istället för att som tidigare använda koncentrat direkt. Det gör att vi minskat användningen med två tredjedelar.

Städleverantören Rahms ökat andelen miljömärkta städkemikalier från 86 procent till 98 procent. Det betyder att nästan all yta som företaget städar, motvarande 4 480 fotbollsplaner årligen, nu städas med miljömärkta rengöringsmedel.


Cecilia Gällstedt, driftschef Rahms, säger att det inte är någon skillnad på hur rent det blir.

– Man ska heller inte använda för mycket städkemikalier utan det är främst städmetoden och redskapet som ska göra rent. Att minska vår städkemförbrukning och dessutom använda miljömärkt städkem har enbart varit positivt för vår personal, kunder och för företaget.

Även Samhall har fått sina städtjänster Svanenmärkta, vilket har inneburit att man sparat in nästan en femtedel av de kemikalier man tidigare använde. Dessutom har andelen miljömärkta städkemikalier ökat från 76 procent till 83 procent.

Samhall har också ”plastbantat” med ca 37 procent per år, vilket innebär att nästan var fjärde plastpåse har sparats in.

Marie Hansson, som arbetar med strategisk affärsutveckling på Samhall, säger att de är noga med att tydliggöra hur mycket resurser de sparar in.

– Vi återkopplar vinsterna till både medarbetarna, ledningen och slutkunden. Det är viktigt att vi förankrar arbetet så att vi även i fortsättningen klarar Svanens krav och behåller vårt certifikat.

Och Elsa Levinson, produktansvarig för städtjänster på Miljömärkning Sverige, framhåller att om Sverige ska nå upp till sina nationella miljömål, måste privata och offentliga beställare att ta sitt miljöansvar och anlita Svanenmärkta städföretag.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Tork berättar om prisade Tork PaperCircle

Drop in om lokalvårdaren som ville upp och lyckades

ECJ ropar något för högt

Enligt European Cleaning Journal visar en svensk forskningsstudie att lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som kan ha ökad risk att få MS (multipel skleros). Detta är dock något som studiens försteförfattare Dr Anna Hedström förnekar.

Tre som kan bli Årets Städföretag

Taggad vd för nya Nordexia

I december 2017 bildades Nordexia i syfte att köpa Nilfisks kem- och redskapsdivision, som var till försäljning. Affärsområdeschefen Roland Andersson ingick i köpet och blev vd. Nu stortrivs han på nya jobbet.

Kenth Linder till Supplies Direct City

Nyhetsbrev

Holländska ISS säljer kundportfölj

Arkiv

Drop in om vägledningen för upphandling

Ny chans att lyssna till Jesper Low

Tips för att bli en bättre ledare

Sodexo hjälper nya företag accelerera

Först ut på Facility Nordic-dagen

Drop in-seminarie: Dags att städa upp i patriarkatet

Berendsen fortsätter med biogas

Tranås Hemservice köpt av Städarna

Hotellstädare borde ha överfallslarm

Orbotech expanderar i Malmö

Orbotech expanderar i syd och öppnar nytt center i Malmö.

Kolla in programmet för Drop In-seminarierna!

Nordic Cleanware inviger nya lokalen 14 september

Deb 16 juli flyttade Nordic Cleanware från Nobelvägen i Malmö till rymliga lokaler på Stenyxegatan 25 B i Fosie, även det i Malmö.

Sodexo får fina certifikat

Sodexo har tagit emot nordiska certifikat från Intertek, en global helhetsleverantör som säkerställer kvalitet, hållbarhet och säkerhet.

Han blir ny Coor-vd i Finland

Inspira får hållbarhetschef

Glöm inte anmäla dig till Clean & Facility!

Stor fest hos Supplies Direct City

Under ett par intensiva timmar var det fullt hus när Supplies Direct City höll öppet hus den 31 augusti i de nya lokalerna i Årsta.

Här är finalisterna i årets Clean Bright Awards!

Effekt sköter servicen åt Interoc Bygg

ISS valde Fönsterputsgrossisten

USA-ambassad säljer toapapper

Ikaros börjar sälja städmateriel

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165