23948sdkhjf

I nio län minskar rutavdraget



Hemfrids vd Maria Andersson och grundare Monica Lindstedt är alltid på hugget. Nu hittar man deras debattartiklar, om hur rutavdragen sjunkit, i en rad olika lokaltidningar.

I samtliga tidningar skriver de, att sedan rutavdraget sänktes från 50 000 kronor till 25 000 kronor, har antalet hushåll som utnyttjat avdraget minskat i nio län under årets första kvartal.

Samtidigt har avdragen faktiskt ökat i exempelvis Västra Götaland med tre procent , i Örebro län med fem procent och i Gävleborg med en procent. I Värmland däremot sjönk antalet hushåll som gjorde rutavdrag med en procent och i Norrbotten sjönk de med tre procent.

Orsaken är säkert att avdragstaket halverats, men främst måste det handla om bristande information. Eller att människor blandar samman reglerna för rot- och rutavdragen. Rotavdraget sänktes ju nämligen från 50 procent av arbetskostnaderna till 30 procent, medan taket för rutavdraget halverades i faktiska kronor.

Och på sin hemsida skriver Hemfrid att mycket få hushåll berörs av sänkningen. Det genomsnittliga avdraget som gjordes per person under 2015 låg på 4 640 kronor. Långt från 25 000 kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127