23948sdkhjf

Nytt sätt att upphandla AFF-tjänster



Fasticon och Väsbyhem har tagit fram en ny upphandlingsform för fastighetstjänster hos offentliga aktörer. Nu provar man en modell där priset inte ingår som parameter i upphandlingen – istället poängsätts entreprenadens genomförande.

Bakgrunden är att Lagen om offentlig upphandling (LOU) har lett till kvalitetsproblem och pressade priser.

Per Ollas, affärsområdeschef Upphandling på Fasticon, säger att LOU gör det svårt att förkasta anbud med för låga priser och att man i kölvattnet av det får entreprenader med dålig kvalitet och många tilläggsfakturor.

– Det som från början ser ut att vara en billig lösning blir i slutändan väldigt dyrt. Nu får vi i stället lite nytänk i branschen. Samverkansmodellen innebär rimligtvis att rätt prisnivå sätts och att förutsättningarna ges att få rätt kvalité, konstaterar han.

Väsbyhem använder nu upphandlingsformen för sin trappstädning. Själva upphandlingen är genomförd – ED´s Städfirma och Byggtjänst AB tilldelades entreprenaden och nu väntar samråd kring pris, kvalitet och om hur arbetet ska utföras.

Om parterna inte kan komma överens har beställaren rätt att avbryta entreprenaden och en ny upphandling görs.

Joakim Bysell, förvaltningschef på Väsbyhem, säger att de väljer att prova den nya modellen för att vara säkra på att få rätt entreprenör, att de har rätt målsättning och kan leverera rätt kvalitet.

– I en vanlig upphandling är priset egentligen det enda som styr och då kan det vara väldigt svårt att få rätt kvalitet, slår han fast.

Fasticons Per Ollas framhåller att det är första gången som ett företag, som omfattas av LOU, använder en sådan här upphandlingsform för tjänster inom nya Aff. Och han tror att formen kan komma att användas mycket framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079