23948sdkhjf

Lever städare i skuggan av rut?

I en artikel i Helsingborgs Dagblad verkar forskare anse att dagens hemserviceföretag låter städare leva i skuggan av rut och att de aldrig får lära sig mer än "städsvenska". Branschens stora roll s om arbetsgivare åt nyanlända tycks inte existera.

Kultur- och genushistorikern vid Lunds universitet, docent Ulrika Holgersson, kommer snart med en bok om hembiträden i spelfilmer. Häromdagen höll hon ett föredrag på Landskrona museum, vilket Helsingborgs Dagblad uppmärksammade.

Under 1930-talet var 193 185 kvinnor i Sverige anställda som hembiträden. Yrkesgruppen var närvarande i allas liv. Antingen var du den som städade eller den som fick ditt hem städat. Synligheten gjorde att hembiträdet kom att gestalta folkhemmet, genom att hon rörde sig över klassgränserna. Alltså var hon tacksam att använda i filmer från den tiden, till exempel i populära "Vi som går köksvägen". Hembiträdena fick till och med en egen filmgenre.

Enligt Helsingborgs Dagblad gjorde sedan Ulrika Holgersson jämförelser med dagens anställda i hemserviceföretag och sa att de är osynliga. Ingen gör en spelfilm om alla utrikes födda som städar dagens svenska medelklasshem.

Människorna som lever i skuggan av rut-avdraget kommer aldrig att få sin egen filmgenre, skriver HD.

Undrar vad alla välskötta hemserviceföretag och alla nyanlända som är oerhört glada över sina jobb i dessa företag, tycker om den beskrivningen?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.221