23948sdkhjf

Ohälsa inte ett kvinnoproblem

Vantrivsel och sjukskrivning på grund av stress är vanligare bland kvinnor än bland män. Men orsaken är inte könsrelaterad. Den beror på att kvinnor befinner sig längre ner i hierarkierna och att traditionellt kvinnliga yrken har sämre resurser.

På uppdrag av Arbetsmiljöverket har forskare vid Stockholms universitet sammanställt fakta om arbetsmiljörelaterad ohälsa och varför fler kvinnor än män drabbas.

Resultatet visar att de traditionellt kvinnodominerade yrkena inom skola, vård, omsorg, lokalvård, socialvård med mera, har sämre arbetsmiljö, är extra pressade av alltför höga krav och tilldelas för snäva resurser.

Både kvinnor och män som arbetar inom dessa områden har högre ohälsa än andra.

Magnus Sverke, professor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, säger att det är viktigt att uppmärksamma att ohälsa och vantrivsel på jobbet inte är ett så kallat kvinnoproblem.

– Det är ett strukturellt problem. Kvinnor och män är ofta verksamma inom olika sektorer på arbetsmarknaden och det är en ojämn fördelning av kvinnor och män på olika hierarkiska nivåer, säger han.

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, som trädde i kraft den 31 mars, ställer nu krav på att chefer ska lägga arbetstider så arbetstagarna inte utsätts för onödig stress. Föreskrifterna kräver också att det ska finnas rutiner för hur exempelvis mobbning eller dåligt fungerande arbetsgrupper, ska hanteras..
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062