Ohälsa inte ett kvinnoproblem

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen
Vantrivsel och sjukskrivning på grund av stress är vanligare bland kvinnor än bland män. Men orsaken är inte könsrelaterad. Den beror på att kvinnor befinner sig längre ner i hierarkierna och att traditionellt kvinnliga yrken har sämre resurser.

På uppdrag av Arbetsmiljöverket har forskare vid Stockholms universitet sammanställt fakta om arbetsmiljörelaterad ohälsa och varför fler kvinnor än män drabbas.

Resultatet visar att de traditionellt kvinnodominerade yrkena inom skola, vård, omsorg, lokalvård, socialvård med mera, har sämre arbetsmiljö, är extra pressade av alltför höga krav och tilldelas för snäva resurser.

Både kvinnor och män som arbetar inom dessa områden har högre ohälsa än andra.

Magnus Sverke, professor vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, säger att det är viktigt att uppmärksamma att ohälsa och vantrivsel på jobbet inte är ett så kallat kvinnoproblem.

– Det är ett strukturellt problem. Kvinnor och män är ofta verksamma inom olika sektorer på arbetsmarknaden och det är en ojämn fördelning av kvinnor och män på olika hierarkiska nivåer, säger han.

Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, som trädde i kraft den 31 mars, ställer nu krav på att chefer ska lägga arbetstider så arbetstagarna inte utsätts för onödig stress. Föreskrifterna kräver också att det ska finnas rutiner för hur exempelvis mobbning eller dåligt fungerande arbetsgrupper, ska hanteras..


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu är det semester!

Nu tar cleannet.se semester och vi önskar alla läsare en riktigt skön sommar.

Jönköpings lokalvårdare lär sig svenska på arbetstid

Lokalvårdarna i Jönköpings kommun får lära sig yrkessvenska på arbetstid. Kursen är del i en större satsning på arbetsmiljön.

SM i fönsterputs – anmäl dig

De använder rot- och rutavdragen

Berendsen uppdaterar varumärket

Manuell desinfektion: ”Som att måla med osynlig färg”

Nyhetsbrev

Plus

SIV bättre än nya städstandarden för sjukhus

Den nya svenska standarden för sjukhusstädning ska höja hygiennivåerna i vården och motverka vårdrelaterade infektioner. Men nu får standarden kritik för att ställa lägre krav är Dansk hygienstandard och SIV-dokumentet.

Arkiv

Textilia vann Värmlands landsting

Textilia och landstinget i Värmland har tecknat avtal om textilservice åt landstinget i Värmland. Avtalet har ett värde på 25 miljoner kronor årligen och gäller i tre år med möjlighet till ett års förlängning.

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Coor Finlands vd slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114