23948sdkhjf

Tunnelbanan topsas för framtiden



Forskare vid Stockholms universitet kartlägger mikroorganismer i tunnelbanan i samarbete med Stockholms läns landsting och SL.

Forskningsprojektet MetaSUB pågår i 46 städer runt om i världen, bland annat New York, São Paolo och Shanghai.

Forskarna samlar in prover med hjälp av nylontopsar som under minst tre minuter gnuggas mot olika ytor i tunnelbanan. Sedan utvinns mikroorganismernas DNA, så att forskarna kan identifiera till exempel antibiotikaresistens.

En provtopsning gjordes 15–18 mars, därefter ska prover samlas in regelbundet från alla tunnelbanestationer i Stockholm under det fem år långa projektet. Utvinning och analys görs vid Stockholms universitet, som också ska hjälpa till att analysera prover från vissa andra städer.

Klas Udekwu vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut, Stockholms universitet, är en av dem som samordnar den svenska delen av projektet. Han säger att de vill förstå sammansättningen av mikroorganismer i tunnelbanemiljön.

– Med ytterligare kunskap kan vi förhoppningsvis bidra till att minska spridningen av sjukdomsalstrande mikroorganismer. Ökad kunskap kan ha en positiv inverkan på hållbarhet, trygghet, säkerhet och framtida planering. Detta inkluderar underlag för framtidens ”smarta städer”, städer som kan upptäcka och reagera på nivåer av sjukdomsalstrande organismer, säger Klas Udekwu.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078