Höj rut och skapa enklare lönesubventioner

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen


Arbetsförmedlingens generaldirektör vill slå ihop mängden av nystartsjobb, instegsjobb och andra anställningsstöd, till en enda stödmodell. Han vill få bort krånglet och få arbetsgivare att inse hur billigt det redan idag är att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa. Lönesänkningar behövs inte.

I början av mars ska Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ge regeringen ett förslag på hur floran av lönesubventioner ska kunna reformeras och fler kunna anställas.

– De närmaste åren måste vi höja sysselsättningsgraden bland utrikes födda med sju procentenheter, säger han till DN.

Det är redan idag möjligt att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa till 20–40 procent av den kollektivavtalade lägstalönen. Det vill säga till en betydligt lägre kostnad för arbetsgivaren, än de förslag om sänkta ingångslöner som lanserats av L, C och KD. Och av Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och Almegas vd Anna-Karin Hatt.

Men de borgerliga partierna och arbetsgivarorganisationerna hävdar att det byråkratiska krånglet med lönesubventioner får företagen att undvika den formen av anställningar.

Därför vill Mikael Sjöberg minska krånglet och antalet stöd.

Över 50 miljarder kronor har bara de senaste sju åren satsats på att göra det billigt att anställa arbetslösa. Trots det visar statistik från Arbetsförmedlingen att av dem som haft ett nystartsjobb är bara mellan 40 och 50 procent på arbetsmarknaden efter tre månader. Och vissa av dem i nya former av subventionerade anställningar.

Mikael Sjöberg vill sätta stopp för företag som använder många lönestöd men aldrig ger riktiga anställningar.

Han vill också skapa fler enkla jobb och har därför upprepade gånger förespråkat rutavdraget ska återställas på den tidigare nivån, 50.000 kronor per person och år. När rut-tjänsterna vidgas kommer fler att använda sig av dem och därmed ökar chansen att slå i det nya avdragstaket på 25 000 kronor, anser han. Och det skulle drabba de personer som skulle kunna få jobb inom rut-sektorn.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mårten Widborg till nya Supplies Direct City

Branschprofilen Mårten Widborg har rekryterats till Supplies Direct City i rollen som General Manager. Han tillträder i juni och blir också ansvarig för Supplies Direct Uppsala.

Konstgjort nanoenzym dödar bakterier

Forskare vid RMIT-universitetet i Melbourne, Australien, har utvecklat ett konstgjort enzym som kan döda bakterier med hjälp av ljus. Förhoppningen är att enzymet en dag ska kunna användas i kampen mot bland annat sjukhusinfektioner.

De skänker dricksvatten genom i-mop-program

Städavdelningen vid Nordanstigs kommun har fått diplom från OrboTech och Made Blue, för bidrag med dricksvatten till utsatta människor i världen.

Seko tar sextrakasserier till AD

L&T anpassar sig till FN:s hållbarhetsmål

Patienternas matavfall mals, rötas och blir biogas

Norrlands universitetssjukhus har införskaffat en avfallskvarn som ska mala 200 ton matrester om året. Det malda avfallet förvandlas sedan till biogas. Förutom miljövinsten innebär kvarnen att kökspersonalen slipper hantera tunga säckar med matavfall – och städa när säckarna går sönder.

Nyhetsbrev

DN tipsar om hur man hittar städbolag med kollektivavtal

Arkiv

Må bra-programmet klart

Nu är programmet klart till Städbranschen Sveriges inspirationsdag den 16 november. Ämnet är arbetsglädje och hur vi kan må bra på jobbet. Platsen är Kompassen i Enköping där det finns utmärka konferenslokaler, restaurang och även övernattning.

Esma, 35, fick sitt livs första jobb

Coor fick rikstäckande uppdrag av H&M

H&M Sverige har ingått avtal med Coor om att leverera fastighetsrelaterade tjänster samt mindre bygg- och installationsprojekt till H&Ms samtliga butiker i Sverige. 

Nu kommer Hemfrids app

Supplies Direct samlar styrkorna

Den första juli flyttar Supplies Direct i Västberga till City Pappers lokal i Årsta och bildar den gemensamma butiken Supplies Direct City. Samtidigt byter alla City Pappers butiker namn till Suplies Direct och butiken i Uppsala får namnet Supplies Direct Uppsala.

Stockholmshem valde Inspira

Essity och Procurator i samarbete

Essity har tagit fram en kostnadsfri tjänst kallad Tork FactoryWalk för industriföretag. Enligt Essity innebär tjänsten bland annat att mängden avfall kan minskas, arbetsmiljön förbättras och kostnader minskas. Procurator är först ut med att erbjuda tjänsten.

Textilias tvätteri i Långsele hotat

Samhall lägger "utvecklingshjulet" på is

Nordic Cleanware utökar i större lokal

Nordic Cleanware (f.d. Städmaskinshuset) har växt ur sitt lager på Nobelvägen i Malmö och har beslutat att flytta till nya, rymliga lokaler i Fosie i Malmö. Det preliminära öppningsdatumet är den 16 juli.

Almega vill ha hem-avdrag

Heldag i Enköping om arbetsglädje

Inspira sköter om och sponsrar Stockholms arenor

Städaren som tv-tittarna älskade

Lotta Öström är den stolta lokalvårdaren från Kalix som tog tv-tittarna med storm i årets säsong av Sveriges Mästerkock. Lotta höll sig kvar i tävlingen tills de bara var fyra kvar, men där tog resan slut. Nu väntar nya resor.

Hård kritik mot Samhalls Utvecklingshjul

Hon missionerar om städglädje

Marléne Eriksson har blivit medias expert på städning. Parallellt med det egna städföretaget Fejax, skriver hon böcker om städning, syns i TV och hörs på radio.

Vanligt att städare skadar sig i jobbet

Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Cirka 8 000 av dem är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor. Nu finns Afa Försäkrings rapport "Fallolyckor på arbetet".

Miab tilldöms skadestånd

Uppsala tar steg mot bättre upphandlingar

1

Hon vill sänka språkkravet – trots högre kostnader

SBS Branschdagar drog 70 deltagare

Saps och Procurator i avtal

Inspira fortsätter hos Tornberget

Fastighets avvisar etableringsjobben

Hotellrummet är en bakteriehärd

Henrik Järleskog ny på Sodexo

Ersta Städtjänster köpt av Vardagsfrid

Älvkarleby tar hem städningen

Nytt uppdrag till Inspira

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119