Höj rut och skapa enklare lönesubventioner

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen


Arbetsförmedlingens generaldirektör vill slå ihop mängden av nystartsjobb, instegsjobb och andra anställningsstöd, till en enda stödmodell. Han vill få bort krånglet och få arbetsgivare att inse hur billigt det redan idag är att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa. Lönesänkningar behövs inte.

I början av mars ska Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ge regeringen ett förslag på hur floran av lönesubventioner ska kunna reformeras och fler kunna anställas.

– De närmaste åren måste vi höja sysselsättningsgraden bland utrikes födda med sju procentenheter, säger han till DN.

Det är redan idag möjligt att anställa nyanlända och långtidsarbetslösa till 20–40 procent av den kollektivavtalade lägstalönen. Det vill säga till en betydligt lägre kostnad för arbetsgivaren, än de förslag om sänkta ingångslöner som lanserats av L, C och KD. Och av Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och Almegas vd Anna-Karin Hatt.

Men de borgerliga partierna och arbetsgivarorganisationerna hävdar att det byråkratiska krånglet med lönesubventioner får företagen att undvika den formen av anställningar.

Därför vill Mikael Sjöberg minska krånglet och antalet stöd.

Över 50 miljarder kronor har bara de senaste sju åren satsats på att göra det billigt att anställa arbetslösa. Trots det visar statistik från Arbetsförmedlingen att av dem som haft ett nystartsjobb är bara mellan 40 och 50 procent på arbetsmarknaden efter tre månader. Och vissa av dem i nya former av subventionerade anställningar.

Mikael Sjöberg vill sätta stopp för företag som använder många lönestöd men aldrig ger riktiga anställningar.

Han vill också skapa fler enkla jobb och har därför upprepade gånger förespråkat rutavdraget ska återställas på den tidigare nivån, 50.000 kronor per person och år. När rut-tjänsterna vidgas kommer fler att använda sig av dem och därmed ökar chansen att slå i det nya avdragstaket på 25 000 kronor, anser han. Och det skulle drabba de personer som skulle kunna få jobb inom rut-sektorn.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu är det semester!

Nu tar cleannet.se semester och vi önskar alla läsare en riktigt skön sommar.

Jönköpings lokalvårdare lär sig svenska på arbetstid

Lokalvårdarna i Jönköpings kommun får lära sig yrkessvenska på arbetstid. Kursen är del i en större satsning på arbetsmiljön.

SM i fönsterputs – anmäl dig

De använder rot- och rutavdragen

Berendsen uppdaterar varumärket

Manuell desinfektion: ”Som att måla med osynlig färg”

Nyhetsbrev

Plus

SIV bättre än nya städstandarden för sjukhus

Den nya svenska standarden för sjukhusstädning ska höja hygiennivåerna i vården och motverka vårdrelaterade infektioner. Men nu får standarden kritik för att ställa lägre krav är Dansk hygienstandard och SIV-dokumentet.

Arkiv

Textilia vann Värmlands landsting

Textilia och landstinget i Värmland har tecknat avtal om textilservice åt landstinget i Värmland. Avtalet har ett värde på 25 miljoner kronor årligen och gäller i tre år med möjlighet till ett års förlängning.

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Coor Finlands vd slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117