23948sdkhjf

Giftfri förskola ger sämre arbetstider



De som städar i Lerums kommuns lokaler har fått försämrade arbetstider, sedan Sodexo tog över städningen. De anställda var dock missnöjda även med den tidigare entreprenören, ISS.

Ett facebookupprop vill sätta ljuset på att flera av lokalvårdarna i Lerums kommun tvingats byta dagjobb mot kvällsjobb. Försämringen infördes när Sodexo tog över ansvaret för städningen i kommunen.

Lerums kommun lade ut städningen på entreprenad 2012 för att få ner kostnaderna. Det blev också resultatet.

Då tog ISS över ansvaret för kommunens städning och minskade antalet anställda. De som fick vara kvar skulle städa fler objekt per dag än de tidigare gjort, vilket väckte missnöje.

I den nya upphandlingen , som nu vanns av Sodexo, var ett av kraven att förskolorna ska städas när barnen inte är där. Det vill säga på kvällarna. Kommunen vill följa Naturskyddsföreningens råd om giftfria förskolor.

Naturskyddsföreningen skriver i sina rekommendationer:

" Städningen på förskolan är viktig eftersom många av miljögifterna samlas i dammet där barnen leker. Särskilt de minsta barnen får i sig miljögifter via dammet. Dammtorkning och moppning av golven några gånger i veckan är bra. Det ska göras när barnen inte är i lokalerna eftersom dammet rörs runt i luften under städningen. Ett snabbt korsdrag när man städar är heller inte fel. "

Cleannet har utan framgång sökt kommunens servicechef Maria Lindberg, för en kommentar. Till Göteborgs Posten säger hon dock att kommunen än så länge är nöjd med hur Sodexo sköter jobbet. Hon framhåller också att de har fler godkända kvalitetskontroller nu än tidigare.

Enligt fackförbundet Kommunal ska en diskussion inledas mellan facket, personalen och Sodexo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078