23948sdkhjf

Onödig städstrejk på pendeltågen

Stor oro har uppstått bland ISS städare på Stockholms pendeltåg, sedan arbetsgivaren varslat om uppsägningar. "ISS borde ha hanterat det annorlunda".

Bakgrunden är att det den 8 december blev det klart att Hongkongbaserade MTR tar över pendeltågstrafiken i Stockholm från och med 11 december 2016, alltså om ett knappt år.

Enligt kraven i upphandlingsunderlaget ska den nya entreprenören beakta att det handlar om en verksamhetsövergång.

Enligt ISS presschef Patrik Franck är det praxis att en entreprenör varslar sina anställda innan en verksamhetsövergång, eftersom man så långt i förväg inte kan veta om övergången fungerar.

– Vi har långa uppsägningstider på upp till 12 månader och då är det praxis att man varslar i god tid. Vi vet ju ännu inte om den nya entreprenören verkligen tar över personalen.

Men han framhåller också att ISS kunde ha hanterat situationen bättre.

– Vi borde ha varit mycket bättre och tydligare när vi meddelade personalen om varslen. Ha sagt att det är en nödvändig åtgärd, om något skulle gå fel. Det är olyckligt att vi skapat sådan onödig oro bland personalen.

Det som eventuellt skulle kunna gå fel är att MTR meddelat att de ska anlita Reneriet för städningen av pendeltågen.

– Om Reneriet ska sköta städningen måste de ta över den personal vi nu varslat. Nu ligger frågan hos facket och SL, säger Patrik Franck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.395