23948sdkhjf

Rut räcker långt trots halvering



Det sänkta rutavdraget räcker gott och väl till all den städning en familj behöver. Oron för ökande svartjobb och kris för hemserviceföretagen är överdriven.

Med de nya rutreglerna kan kunden dra av upp till 25 000 kronor om året för hushållsnära tjänster. Bara hälften så mycket som tidigare, vilket oroat många kunder och därmed skapat osäkerhet bland hemserviceföretagen.

Fram till och med november 2015 drog användarna av hushållsnära tjänster av i genomsnitt 4 640 kronor per person och år. Det vill säga långt under 25 000 kronor.

Och personer som är 65 år eller äldre berörs överhuvudtaget inte av förändringen. De kan även fortsättningsvis dra av upp till 50 000 kronor per person. Om de betalar skatt som avdraget kan göras mot.

83 procent positiva

Hemfrids vd Maria Andersson framhåller att de allra flesta som köper städning eller andra rut-tjänster inte alls berörs av det sänkta taket.

– Barnfamiljer som behöver få ihop vardagspusslet är den grupp där rutavdraget används mest, tillsammans med ensamstående äldre. Att ta hjälp med städning har blivit väldigt populärt, och vi vet från våra undersökningar att fler än åtta av tio svenskar är positiva till hushållsnära tjänster, säger hon.

Det uttalandet baserar hon på en undersökning Hemfrid låtit Sifo göra, angående svenskarnas inställning till hushållsnära tjänster. Enligt den är 83 procent mycket eller ganska positiva och bara tre procent beskriver sig som mycket negativt inställda.

Det är ensamstående äldre och barnfamiljer som är de stora användarna av rut-tjänster.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094