23948sdkhjf

Alternativ till bomull prisas av Textilia

Textilia belönar belönar forskning som gör styva fibrer mjuka. Malin Larsson och Annie Nilsson från Textilhögskolan i Borås får Textilias Miljöstipendium 2015.

Malin Larsson och Annie Nilsson har undersökt möjligheterna att få fram ett alternativ till den resurskrävande bomullen i form av stjälkfibern Grewia optima. Fibern behandlats med ett speciellt enzym för att bli möjlig att spinna.

Stipendiet, som är en del av Textilias arbete med Hållbar textilservice, delas i år ut för tredje gången. Syftet är att locka studenter till att tänka i nya banor och fundera på hur textilserviceföretag kan minska sin miljöpåverkan genom textilierna.
– Vi vill med årets stipendium främja forskning som leder oss mot ett mer miljövänligare alternativ till bomull och ser detta arbete som ett steg i rätt riktning, berättar Fanny Ronsten, produktutvecklare på Textilia.

Enligt stipendiaten Annie Nilsson finns det många fördelar med att använda stjälkfiber som ett alternativ till bomull.

– Om vi tar hampa som exempel på en stjälkfiber, så behöver den inte bekämpningsmedel i samma stora omfattning som bomull och den kräver mindre vatten. Den växer också väldigt fort. Efter cirka tre månader kan du skörda den och använda arealen för andra behov. Samtidigt har stjälkfibrer många bra egenskaper som liknar bomullens vad gäller komfort och absorptionsförmåga, säger hon.

Utmaningen med stjälkfibrer är dock att de är väldigt hårda och styva i sin struktur. Fibrerna binds samman av starka molekyler, bland annat pektin, som gör de svåra att använda och därför måste man ha en bra metod för att avlägsna molekylerna.

De två stipendiaterna har behandlade fibrerna med ett enzym som bryter ner pektinet för att göra fibrerna mjukare och mer följsamma. På så sätt blir det möjligt att sedan spinna dem till ett garn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329