23948sdkhjf

Kampanj för att förbättra hotellstädarnas arbetssituation

En hotellstädare kan tvingas bädda 50 sängar per dag. Förutom att hotellrummen och badrummen också ska städas. Kravet på tempo är högt, liksom på resultatet. Städarna slits hårt.

Hotellstädarnas arbetssituation är just nu i fokus för både fack och forskning.

För andra året i rad genomför Hotell- & Restaurangfacket (HRF) en veckolång kampanj för att sätta ljuset på hotellstädarnas arbetssituation. Aktionen är en del av det internationella facket IUL:s kampanj ”Make up my workplace – dignity for housekeepers”.

HRF har sedan en längre tid en enkät på sin hemsida där nu 300 hotellstädare svarat på frågor om sitt arbete och hur de mår. Mer än 90 procent av de svarande har uppgett att de har problem med värk och stelhet.

Fler rum per dag

Enligt uppgifter från Hotell- & Restaurangfacket har tempot skruvats upp och normen för antalet rum en städare måste ta hand om per dag har ökat från cirka 18 till mellan 24 och 33.

Men det finns hotellkedjor som kräver att städpersonalen ska ta hand om upp emot 50 rum per dag.

Fackförbundet pekar under kampanjen bland annat på att flera hotell nu minskar städpersonalens arbetstid från heltid till 75 procentiga deltider. Enligt HRF är det ett sätt att slippa betala övertid när personalen inte hinner med sitt jobb under ordinarie arbetstid. Den som bara arbetar deltid får i stället så kallad mertid, vilket är betydligt billigare för arbetsgivaren.

Forskningsprojekt

Men det händer också positiva saker. Sedan den 1 juli pågår forskningsprojektet "Är jobbet för tungt", som drivs av forskare inom institutionerna för Arbets- och miljömedicin i Lund och på Karolinska Institutet i Solna. Forskningsprojektet ska pågå i två år och handlar om att mäta hotell- och sjukhusstädarnas muskelbelastning (se Rent nr 4/2015).

Syftet är att få veta vilka som är de mest belastande rörelserna som städpersonalen utför under en arbetsdag. Med den kunskapen får både de enskilda städarna, facket, ergonomer och arbetsgivarna ökade möjligheter att hitta alternativa rörelser eller förändra arbetssituationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079