23948sdkhjf

Ny dammsugare ger bättre stallmiljö

Att rykta, sopa stallgolvet, lägga ut strö och dela ut foder alstrar stora mängder damm. Nu lanserar städmaskinleverantören Bimo en ny dammsugare för stall.

Det är mycket farligt damm på våra mest trafikerade gator i storstäderna. Men i ett stall är det ännu mer damm. Visserligen inte främst damm bemängt av tungmetaller och sot, utan från hästarna själva och från halm, hö, foder och strö.

Enligt Bimo visar undersökningar att dammiga stall är ett stort arbetsmiljöproblem. Och i där tillbringar ofta unga flickor stora delar av sin lediga tid.

Nu har städmaskinleverantören Bimo tagit fram en dammsugare för stall. Företagets vd Jimmy Lundegård säger att han upptäckte problemet när han kontaktades av en stallägare som ville köpa en städmaskin.

– Dammet i stallen uppmärksammas inte. Nu jobbar vi direkt mot en tillverkare av städmaskiner och kunde med hjälp av den utveckla maskiner som dammsuger stallgolv och filtrerar utgående luft.

Utvecklingen försvårades av att det är mer än bara damm på ett stallgolv. Där finns även halmstrån och mycket annat, vilket krävde förändringar av befintlig teknik. Resultatet blev två typer av dammsugare, en mindre som man skjuter framför sig och en som man åker på.

– Våra tester visar att stallmiljön blir mycket bättre, säger Jimmy Lundegård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062