23948sdkhjf

UV-ljus enkelt knep för bättre sjukhusstädning

Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har bara 3,2 procent vårdrelaterade infektioner. Ett av sjukhusets vapen mot infektionerna är att använda UV-ljus i städningen.

UV-ljus (ultraviolett ljus) med våglängden 400 – 315 nanometer är ett snabbt sätt att upptäcka smuts som är osynlig för ögat.

Enligt chefen för S:t Görans Serviceavdelning, Jimmy Björkman, är användandet av UV-ljus främst ett pedagogiskt grepp. Med UV-lampans hjälp ser städpersonalen genast om den yta de just rengjort verkligen blev ren.

Vid utbildning av ny städpersonal och i vidareutbildningen av redan erfaren personal är UV-lampan, med den mildaste typen av UV-ljus (UVA) ovärderlig. När en nyligen rengjort och till synes fläckfri yta belyses med lampan avger eventuellt kvarvarande organiskt material, kemikalier och andra ämnen ett fluorescerande sken.

UV-ljuset visar därmed tydligt att vissa rutiner och moment är avgörande för att städningen ska vara effektiv. Det går inte att slarva.

Men det ultravioletta ljuset är också ett bra sätt att göra stickkontroller av städningen med.

Att använda UV-ljus som hjälp i städning av sjukhus och andra hygienkritiska miljöer är ingenting nytt. Serviceavdelningens chef Jimmy Björkman arbetade tidigare på Centralsjukhuset i Karlstad, där han införde UV-ljus i städningen redan 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078