23948sdkhjf

Textilia ger flyktingar rena lakan

Textilia stöttar välgörenhetsprojekt som skapar boende för flyktingar i Stockholm. Företaget har åtagit sig att gratis ansvara för all tvätt- och textilservice så att 400 nyanlända flyktingar får sova i rena lakan sin första natt i Stockholm.

Varje dygn anländer mellan 300-400 flyktingar till Stockholm Central och alla är i behov av en sovplats för en natt. På plats på centralen finns ett nätverk av välgörenhetsorganisationer som tillsammans driver olika boenden för transitflyktingar runt om i Stockholm. Det rör sig om allt från gymnastiksalar till enskilda individers hem.

De flyktingar som söker asyl erbjuds boende av Migrationsverket och ensamkommande flyktingbarn tas om hand av Socialtjänsten. De som av olika skäl inte hunnit eller valt att söka asyl behöver få tak över huvudet sin första natt.

300-400 sängar

I dagsläget finns 10 olika lokaler i Stockholm där flyktingarna får bo över natten. Totalt rör det sig om 300-400 bäddar som varje dag skall tvättas och bytas inför nästa flyktings ankomst.

Sofia Modigh från IOGT-NTO säger att vanliga människor har skänkt påslakan, lakan, örngott och handdukar till transitboendena.

– Fram tills nu har människor som jobbar ideellt tvättat dygnet runt i egna tvättstugor. Att Textilia nu går in och ansvarar för hela den hanteringen är extremt viktigt. På så sätt får alla människor som anländer rena lakan och att vi minimerar risken för att sjukdomar sprids.

Även i Göteborg

Fredrik Lagerkvist, VD Textilia, säger att det var självklart att hjälpa till.

– Vi har ett 30-tal olika nationaliteter ibland våra anställda, varav många nyanlända. Så det här ligger väldigt nära oss och våra anställda. Insatsen vi gör handlar totalt om ett ton tvätt per dygn vilket motsvarar en donation på 1,5 miljon kronor räknat fram till årsskiftet.

Textilia gör en liknande insats i Göteborg och räknar med att fortsätta med stödet så länge som det behövs.

Textilia satt in extra kvällsskift vid sin anläggning i Örebro och hämtar och levererar fyra containrar med rena lakan och handdukar tre gånger i veckan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094