23948sdkhjf

Svenskar gör mycket på offentliga toaletter

Användningsområdena för offentliga toaletter är många. Enligt en undersökning hygienleverantören Katrins undersökning gjort med över 3 500 personer dricker tre av tio svenskar vatten på toaletten.

Karins undersökning gjordes bland 3 500 personer i Sverige, Norge och Danmark och av dem var svenskarna mest benägna att utnyttja offentliga toaletter till annat än att uträtta sina behov på. 33 procent av svenskarna drar sig inte för att dricka vatten på toaletten och 27 procent har använt toan för att byta kläder. Men norrmännen ser i ännu högre utsträckning toaletterna som omklädningsrum. 36 procent av dem hade någon gång bytt kläder på en offentlig toalett.

En av tio, elva procent, har också tagit en tupplur på toan, något som är vanligare bland män än kvinnor, visar undersökningen.



Andra mer försiktiga

Samtidigt som många ägnar sig åt mycket annat på toaletten än själva toalettbesöket, vill en stor andel undvika att vidröra inredningen. Närmare hälften, 48 procent, torkar av sitsen innan de sätter sig och två av tio står på huk ovanför toaletten för att inte behöva vidröra den. Lika många vill helst inte komma åt något och använder pappershanddukar då de till exempel ska öppna dörren eller vrida på vattenkranen.

– Det är intressant att en så stor andel är måna om att inte vidröra något inne på toaletten samtidigt som många inte drar sig för att göra mycket annat än att bara uträtta sina behov. För många som bor i storstäder och har andra människor i sin närhet mer eller mindre hela tiden kan ett toalettbesök bli en paus och möjlighet att komma undan och vara för sig själv en stund. Det visar hur viktigt det är att toaletterna är rena, fräscha och tillgängliga för alla, säger Kajsa Rynman, marknadschef Katrin.

Svenskarna mest intima

Jämför man de nordiska länderna är svenskarna också de som i störst utsträckning haft sex på en allmän toalett. Norrmännen är samtidigt de som i störst utsträckning använder toaletter som omklädningsrum och är också de som oftast sminkar sig på offentliga toaletter. Danskarna är de som i störst utsträckning enbart använder toaletten för att uträtta sina behov och är minst benägna att använda toaletten för andra ändamål än just det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096