23948sdkhjf

Bra Miljöval firar 25 lyckade år

Nu har Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval funnits i 25 år. Under de senaste fem åren har miljömärkt el gett föreningen 100 miljoner kronor att satsa på miljöförbättringar.

Under Bra Miljövals 25 år har många produkter och tjänster miljöanpassats, naturresurser räddats och skadliga ämnen förbjudits. Fiskvägar har byggts runt vattenkraftverk och fosfater förbjudits i tvätt- och diskmedel.

Bra Miljöval är idag den enda miljömärkningen av el i Sverige. Tack vare alla dem som valt el märkt Bra Miljöval har Naturskyddsföreningen kunnat sätta av ungefär 100 miljoner kronor på 150 miljöförbättrande projekt.

Projekten handlar bland annat om byten av vattenpumpar i Västra Götaland, energieffektivisering av Skara brandstation och butiker i Sundsvall samt innovativa former av solceller i Katrineholm, Östersund, Vänersborg och Stockholm.

Konsumenterna köper allt oftare hållbart och etiskt framställda varor och allt fler anser dessutom att utbudet av sådana varor är för litet.

Lång historia

Naturskyddsföreningen startade Bra Miljöval 1990 för att hjälpa konsumenter att hitta de produkter som är minst skadliga för miljön. Men egentligen började det ännu tidigare.

Under slutet av 1980-talet upptäckte man att klorutsläppen från pappersindustrin gjorde fiskarna sjuka. Det fick Naturskyddsföreningen att ta fram miljökrav för papper och skapa en lista för de papper som klarade kraven. Det ledde till att klorutsläppen från massaindustrin halverades åren 1990-1993.

Då föddes också idén om en miljömärkning.

Idag är mer än 700 olika produkter och tjänster märkta med Bra Miljöval och det finns utarbetade licenskrav för nio olika verksamhetsområden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.424