23948sdkhjf

Städningen av Akademiska sjukhuset lyfte med utbildade lokalvårdare



Vårdrelaterade infektioner kostar cirka 6,5 miljarder kronor årligen och innebär runt 750 000 extra vårddagar på sjuhus. Uppsala landsting är näst sämst på att stoppa infektionerna.

Vivianne Macdisi (S), landstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen Uppsala, säger att det inte är tillfredställande.

– Nu har vi startat ett försök med "vårdnära service" inom vissa delar av Akademiska sjukhuset. I projektet är det specialister på städning som står för den patientnära städningen istället för vårdpersonal.

Projektet går ut på att låta den upphandlade entreprenören ISS städa operationssalarna i stället för att undersköterskorna gör det.

Mat för bakterier

Inom projektet som startade i våras, görs kontinuerliga så kallade ATP-mätningar, då man sveper med en sorts tops över ytan och kontrollerar med hjälp av ett handhållet instrument halterna av organisk smuts på topsen. Därefter görs en avvikelserapport, om smutshalten inte lever upp till de satta hygienkraven.

Organisk smuts är näring för bakterier och är därför mycket viktig att få bort.

– Det handlar i huvudsak om att städpersonalen ska avlägsna den smuts som man inte ser med blotta ögat. Och det har blivit bättre sedan specialister sköter städningen, säger Vivianne Macdisi.

Det Uppsala läns landsting kallar "Vårdnära service" är ett Facility Management-koncept som bland annat inkluderar textilvård, avfallshantering, kost och städning. För att ta reda på vad landstinget skulle vinna på att upphandla en bredare FM-tjänst gjorde man 2013 en utredning.

Frigör vårdpersonal

Av den framgick att städningen av vårdsalarna i genomsnitt tog 60,7 procent av vårdpersonalens tid i anspråk per vecka. Städningen utfördes av undersköterskorna som blev stressade och inte fick tillräcklig tid till det de var utbildade för – att vårda patienterna.

Under förra hösten genomförde då Akademiska sjukhuset en tidigare del av projektet "Vårdnära service". Syftet var bland annat att se om personalen kunde utnyttjas bättre och hygienen förbättras om utbildade lokalvårdare tog över städningen av vårdsalarna.

Resultatet visade tydligt att ATP-värdena minskade radikalt när lokalvårdare utförde städningen. Vinsten för vårdpersonalen var också stor, då de fick mer tid över till att sköta patienterna.

Landstingsrådet Vivianne Macdisi säger att det idag råder brist på vårdpersonal.

– Vi måste ha rätt person, med rätt kompetens, på rätt plats. Då ska också städningen utföras av utbildade specialister. Idag är det ISS som har den personalen.

Option i kontraktet

Och nu pågår alltså ett uppföljande projekt inom fler vårdavdelningar.

När ISS tidigare i somras fick förlängt fyraårskontrakt med Uppsala läns landsting, framgick att det nya kontraktet innehåller en option på patientnära städning.

Optionen träder i kraft om Akademiska sjukhuset beslutar att de delar av sjukhuset som idag städas av vårdpersonal, istället ska städas av ISS lokalvårdare.

Dit har dock inte sjukhuset kommit ännu. I augusti i år fick sjukhusdirektören i uppdrag av Uppsala läns landstings Produktionsstyrelse att genomföra "målsättningen" med vårdnära service under 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063