23948sdkhjf

Smarta Val lär Stockholmare om kem

Städbolaget Smarta Val deltar i Stockholms Stads kampanj "Bli kemikaliefri". Bolagets ägare oroas av kem i städningen.

Mila Viniarska, vd för och delägare i städbolaget Smarta Val i Stockholm, brinner för kemikaliefri städning.

Företaget är sedan ett par år med i Stockholms Klimatpakt, som är ett program för företag som vill minska sin klimatpåverkan. Dessutom samarbetar Smarta Val med Naturskyddsföreningen i projektet "Giftfria förskolor".

Båda de engagemangen ledde till att Mila Viniarska nyligen blev tillfrågad av Stockholms stad om Smarta Val vill delta i stadens och Stockholm Vattens kampanj "Bli kemikaliesmart".

Klart att hon ville det.

Använd giftfritt kem

Kampanjens syfte är att sprida kunskap om hur vi påverkas av kemikalier och därmed få oss att använda fler giftfria produkter. I allt från rengöringsmedel till kosmetika.

Kampanjen startar den 14 september, har sitt centrum i Kista Bibliotek och pågår i två veckor.

Slår det väl ut ska fler kampanjer hållas i andra delar av Stockholm.

I projektet med Naturskyddsföreningen är också kemi-och miljöföretaget PP Polymer involverat. Tillsammans med Smarta Val har de bland annat undersökt hur länge rengöringskemikalierna ligger kvar på ett förskolegolv.

– Vi städade med kem och sköljde sedan flera gånger med rent vatten. Sedan topsade PP Polymer golven och kunde konstatera att kem var kvar i upp till en vecka. Och där vistas barnen hela dagarna. Tar i golvet och stoppar fingrarna i munnen.

Mila Viniarska är förfärad och är nu eld och lågor för att dela med sig av sina kunskaper och få fler att städa helt giftfritt.

Gör egna produkter

Hennes eget städföretag använder enbart linoljesåpa och Universal Cleaner, som båda är helt giftfria.

– Men vi tillverkar också egna rengöringsprodukter och under kampanjveckorna i Kista ska vi ha workshops där vi lär ut hur man gör. Det är väldigt enkelt, säger Mila Viniarska.

Hon poängterar att allt vatten är samma vatten. Det vi spolar ut i vasken, toan, grundvattnet och regnvattnet. Det är ett enda stort kretslopp.

– Har man en gång besökt ett reningsverk, så vill man aldrig mer smutsa ner vattnet. De kan ju inte rena allt. Och våra barn är mycket känsligare för kemikalier än vad vi vuxna är. Vi måste vara oerhört rädda om vårt vatten, säger Mila med eftertryck.

Smarta Val ska föreläsa vid fem tillfällen under kampanjveckorna samt visa en film företaget gjort om hur kemikalier påverkar oss människor.

– Och så ska vi arbeta med barnen på förskolorna och lära dem om dammråttor.

Smarta Val startade för tre år sedan och har 20 anställda. Företaget deltar inte i offentliga upphandlingar.

– Det krävs ju ofta att man ska städa 500 kvadratmeter på en timme. Det går inte att göra och det är inget jag kan utsätta min personal för!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078