23948sdkhjf

Nytt företag erbjuder städvalidering

Vårdrelaterade sjukdomar kostar samhället cirka 6,5 miljarder kronor per år. Bristande städning på grund av billiga upphandlingar är en av orsakerna.

Cirka 30 procent av samhällskostnaden för de vårdrelaterade sjukdomarna kan hänföras till smittspridning orsakad av bristande vårdhygien.

Frank Axelsson, är grundare av och vd för det nystartade företaget Hygiene Diagnostics, som erbjuder ett oberoende validerings-och mätsystem för städning.

Han har lång erfarenhet av validering av hygien inom exempelvis läkemedelsindustrin och vill nu använda metoderna även inom vården.

– Patientsäkerheten aldrig får bli en fråga om pris. Fortsätter kommuner, landsting och enskilda sjukhus att upphandla städning med lägsta pris som kriterium, kommer vi aldrig att komma till rätta med de vårdrelaterade sjukdomarna.

Men de flesta inom städbranschen kvalitetssäkrar ju sina tjänster enligt Insta 800. Räcker inte det?

– Det är en kvalitetskontroll som enbart är visuell, man använder ögonen. Det behövs instrumentella metoder också, i kombination med en systematisk arbetsmetodik.

I Hygiens Diagnostics valideringssystem ska, enkelt uttryckt, varje del i städarbetet valideras för sig.

Det handlar bland annat om att personalen ska ha rätt utbildning, bra rutiner och funktionella redskap. De ska också hitta, hantera, rengöra och ställa tillbaka redskapen på rätt ställe. Och naturligtvis använda dem på ett sätt som är effektivt ur hygiensynpunkt.

Under hela processen mäter man kvaliteten på städarbetet, både visuellt och med instrument.

Därefter låter man städningen pågå enligt de upplagda rutinerna i en till två månader med kontinuerliga mätningar. Om kvalitetsnivån står sig är städningen validerad.

– Validering är omständligt och dyrt, tillstår Frank Axelsson. Men det lönar sig. Om ett sjukhus bara kan spara några procent av de kostnader de vårdrelaterade sjukdomarna orsakar, så kommer man mycket långt.

För det är ju städföretagens kunder som får betala det här. En validerad städtjänst kommer inte att kunna upphandlas enligt lägsta pris.

– Sveriges kommuner och Landsting har nu insett att städningen är en del av patientsäkerheten. Nu har jag en lång väg att gå för att övertyga sjukhusledningarna om samma sak.

Bristande städning är dock inte ensam orsak till att sjukdomar sprids inom sjukhusen. Att vårdpersonalen slarvar med handhygienen är minst lika viktigt.

– Men handhygienen hänger ihop med städningen. Vårdpersonal tar i smutsiga ytor och går sedan in till patienterna utan att tvätta händerna, påpekar Frank Axelsson.

31/8-15
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063