23948sdkhjf

Kungsbacka städar utan parfym


Kungsbacka kommuns lokalvård inför helt parfymfri städning. 95 procent av alla rengöringsmedel är idag miljömärkta och utan doft. Och kunderna är tacksamma.



Fler och fler tycks bli allergiska och parfym är en av de stora orsakerna till att människor mår dåligt. De drabbade kan till exempel få luftrörs- eller hudproblem och huvudvärk. I många fall handlar det om att man bygger upp en överkänslighet om man utsätts för parfym dagligen.

Det har Kungsbacka Lokalvård tagit på allvar och låtit parfymfria kem bli en viktig del av enhetens totala miljöarbete. Under 2015 ska alla parfymerade rengöringsmedel bytas mot doftfria.

Ingen rengörande effekt

Verksamhetschefen Ann-Cathrine Roxhage säger till Cleannet att lokalvården ska miljödiplomeras inom kort och att parfymfritt kem är en del av det arbetet.

– Vi vill bidra till att ta bort så många allergiskapande faktorer som möjligt och det här är ett viktigt steg i den ambitionen.

Hon påpekar också att parfymen i kem och tvål inte på något vis har någon rengörande effekt.

– Man tror att det är rent bara för att det doftar. Och bland kan ju parfymdoften användas till att dölja den odör som smutsen orsakar. Doftfria kem tar bort smutsen precis lika bra som parfymerade.

Rent luktar inte

Hon menar att en doftfri miljö egentligen bättre visar att det verkligen är välstädat eftersom god hygien inte luktar.

För att informera sina kunder om förändringen har lokalvårdsenheten genomfört en kampanj. Bland annat har man tryckt upp affischer med texten "Rent luktar inte" samt information om att starka dofter påverkar både lokalvårdarnas och kundernas arbetsmiljö negativt.

Hittills har reaktionerna bara varit positiva.

Mindre avfall

Den pågående miljödiplomeringen innebär bland annat att Lokalvården gör en grundlig utredning av sin miljöpåverkan och ser över vad de kan förbättra.

Förutom att använda miljömärkt och parfymfritt kem, jobbar enheten med att minska avfallet från förbrukningsmaterial. Exempelvis ska pappersbehållare på skolornas och förskolornas toaletter bytas, vilket man räknar med ska minska pappersförbrukningen med 40 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063