23948sdkhjf

Stressade städare på sjukhus i Gävleborg

Region Gävleborg begär att ISS ser över de sjukhusanställda lokalvårdarnas arbetsmiljö. Detta efter rapporter och vittnesmål om ökad stress och hård arbetsbelastning.
Lokalvården på sjukhusen i Gävleborg är sedan 2010 utlagd på entreprenad. Första kontraktet gick till Coor och sedan, från och med ny upphandling i fjol till ISS.

Enligt berörd städpersonal har arbetsförhållandena försämrats och det finns vittnesmål om stress, hård arbetsbelastning, hög personalomsättning och hög sjukfrånvaro. Och – rapporterar Arbetarbladet och Gefle Dagblad - även med påståenden om att anställda som ifrågasätter arbetsförhållandena sorteras bort och inte får fortsätta.

Saken har lett till att Region Gävleborg nu kräver att ISS ska göra en utredning arbetsmiljön. Utredningen får utvisa hur arbetsmiljön är.

Regionrådet Eva Tjernström (s) säger i en kommentar till Arbetarbladet att man i framtiden måste ställa högre krav även på arbetsmiljö och anställningstrygghet vid upphandlingar.

– Vi ser generellt hur klimatet hårdnar och det blir fler otrygga anställningar. Får de upphandlingar vi gör konsekvenser för människors arbetsmiljö måste vi titta på det.

Tidningen frågar: Har ni sålt ut personalen till lägstbjudande?

– Nej, men jag tror att vi behöver ställa krav inte bara på miljö och ekonomin utan även social trygghet. Jag tror att vi behöver bli tuffare där.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064