23948sdkhjf

Regeringen lägger förslag om sänkt Rut-avdrag 2016

Regeringen är nu på väg mot aktiv handling när det gäller planerna på en sänkning av rut-och rot-avdragen. Det framgår av det skatteförslag som regeringen lagt inför budgetpropositionen för 2016
Regeringens förslag angående justeringar av Rot- och Rut-avdragen – som ska ut på en remissrunda - preciseras på följande sätt:

Taket för Rut-avdraget sänks till 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år vid årets ingång. Vidare ska Rut-avdraget inte omfatta matlagning och mer avancerat städarbete såsom rengöring av inomhuspool.

Rot-avdragets subventionsgrad sänks från 50 till 30 procent.

Finadepartementet skriver i ett pressmeddelande att matlagning tas bort ur Rut-avdraget ”då det kommit att omfatta avancerad matlagning utförd av professionella kockar och anlitande av bartenders”.

Begränsningen av avdraget för städ- och annat rengöringsarbete innebär att avdraget fokuseras på städning av mer vardaglig karaktär.

Ett lägre tak för Rut-avdraget anses av regeringen vara fördelningspolitiskt motiverat då det därmed riktas till mer genomsnittliga hushålls behov.

Ett i sak anknytande skatteförslag om slopat avdrag för läxhjälp ingår i vårändringsbudgeten för 2015. Det förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094