23948sdkhjf

Jättekontrakt till ISS och Sodexo i Östergötland

En stor upphandling - i miljardklassen - av servicetjänster för Region Östergötland är nyligen avslutad. I den centrala och västra länsdelen vann ISS Facility Service AB upphandlingen och i den östra länsdelen blir Sodexo AB ny leverantör. De nya avtalen träder i kraft i februari 2016 och inkluderar ansvar för ett brett spektrum av servicetjänster.
Resultatet av upphandlingen innebär, med några lokala variationer, att en och samma leverantör får ansvar för städning, vaktmästeri, patient- och personalmåltider, catering och vårdnära service i varje länsdel. Beräknat kontraktsvärde är 1,26 miljarder för avtalstiden på total 7 år, om förlängning nyttjas.

Det nya avtalet träder i kraft den 1 februari nästa år och då får leverantörerna totalansvar för många av de servicetjänster som finns på i regionen.

I den centrala och östra länsdelen handlar det om bland annat städning, vaktmästeritjänster, patientmåltider, personalrestaurang och vårdnära service.

I den västra länsdelen ser det ungefär likadant ut, men där fortsätter kommunen att driva köket på Lasarettet i Motala. I Motala ingår dock lasarettets café och kiosk i avtalet.

– ISS har avtal på vissa delar redan idag, men Sodexo har inget avtal med Region Östergötland, säger Helena Dalgard, avtalsstrateg vid FM-centrum och projektledare för upphandlingen .

– Vi haft som mål att kombinera tjänster på ett sätt som kan skapa mervärde för verksamheten, i och med att en leverantör tar ansvar för en hel serviceprocess. Därför har vi samlat flera tjänster i ett avtal. På det sättet blir det enkla och tydliga kontaktvägar för vården och en mer kostnadseffektiv service för regionen som helhet.

Att avtalet träder i kraft först om ett år beror på att det rör sig som en mängd viktiga servicetjänster och berör mycket personal.

– För att leverantörerna ska få goda förutsättningar för en bra start har vi bedömt att behöver de minst sex månader på sig, allra helst ett år, säger Helena Dalgard

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081