23948sdkhjf

Drygt varannan städare i Sverige är utrikesfödd

Hotell- och kontors­städare är ett av de vanligaste yrkena bland utrikes födda. 65 procent av alla manliga städare är född i utlandet och motsvarande tal för kvinnliga städare är 44 procent.
Det vanligaste yrket bland utrikesfödda män är hotell- och kontorsstädare där 65 procent av de 16 500 männen i yrket var utrikesfödda. Av männen i yrket var drygt varannan, 56 procent, född utanför EU och Norden, visar ny statistik från SCB

Av de 54 600 kvinnorna i städyrket var 44 procent utrikesfödda och knappt var tredje kvinna i yrket, 32 procent, var född utanför EU och Norden.

Engagemang inom hotell- och kontorsstädning vanligt även bland utrikesfödda egna företagare

Frisörer, hudterapeuter medflera var – rapporterar SCB - det vanligaste yrket för utrikesfödda egna företagare likväl som för inrikesfödda. Därefter följde Hotell- och kontorsstädare med flera samt även bil- och taxiförare. för utrikesfödda. Där var fördelningen bland de egna företagarna jämn mellan inrikes- och utrikesfödda med 55 procent utrikes- och 45 procent inrikesfödda egna företagare, respektive 56 procent utrikes- och 44 procent inrikesfödda egna företagare.

Av de 3 993 300 anställda i åldrarna 16-64 med en yrkesuppgift på den svenska arbetsmarknaden var 14 procent utrikesfödda år 2013. Andra vanliga yrkena bland utrikesfödda är vårdbiträden, personliga assistenter med flera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.321